A család Európa kincse címmel Vácon tartotta konferenciáját a Katolikus Családszervezetek Európai Szövetsége

Marton Zsolt váci püspök, az MKPK Családügyi Bizottsága elnökének meghívására „A család Európa kincse” címmel május 4-én Vácon tartotta idei konferenciáját a Katolikus Családszervezetek Európai Szövetsége (FAFCE). A rendezvényen előadást tartott Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, dr. Molnár Balázs a KINCS elnökhelyettese és Vincenzo Bassi a FAFCE elnöke, valamint videóüzenetet küldött a résztvevők számára Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök – olvasható a Váci Egyházmegye sajtóközleményében.

Marton Zsolt köszöntőjében elmondta, hogy szimbolikus maga a rendezvény helyszíne. A Váci Egyházmegye egyike a Szent István által alapított tíz egyházmegyének és ezer éve ezen a helyen épült az egyházmegye első katedrálisa. „Ma is készek vagyunk tanúságot tenni arról a hitről és arról a krisztusi erkölcsi rendről, amelyet elődeink magukénak vallottak” – mondta.

Majd Dr. Veres András, az MKPK elnökeként köszönte meg azt a szolgálatot, amelyet a keresztény családszemlélet érdekében a FAFCE tagszervezetei kifejtenek szerte Európában annak érdekében, hogy fennmaradjon a keresztény családmodell, amely a Teremtő által adott természetes erkölcsi alapokra, vagyis az egy férfi és egy nő szeretetszövetségére, a szentségi házasságra épül, amely Isten ajándékának tekinti a gyermekáldást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek előadásában rövid történeti áttekintést adott az egyén és a társadalom viszonyának fejlődéséről. Kiemelte, hogy az a tény, hogy az ember társas lény, nem automatikusan vezet el bennünket a megfelelő közösségi létre, mert önzésünk erősebb. A család nyújtja azt a keretet, ahol az egyén felvérteződhet a közösségi erényekkel, megtanulhatja mások megbecsülését, a segítségnyújtást és az emberi méltóság tiszteletét. „A család eredetisége abban áll, hogy a tekintély a szeretetre épül benne.”- idézte végül a magyar bíboros André Vingt-Trois nyugalmazott párizsi érseket.

A konferencia résztvevőinek videóüzenetet küldött Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök, amelyben a magyar nemzet három sorsfordító eseményét idézte fel – az államalapítást, a török hódoltságot és a kommunista uralmat – amelyek mindegyikében meghatározó szerep jut a kereszténység felvállalásának: ezek segítettek megszilárdítani az államot, majd talpra állni a megpróbáltatásokból. „Hálás vagyok azért, hogy köztársasági elnökségemet megelőzően nyolc éven keresztül szolgálhattam a családok ügyét. A családok és a gyermekek sorsa köztársasági elnökként is szívügyem marad.”tette hozzá.

A konferencián előadást tartott dr. Molnár Balázs a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) stratégiai és koordinációs elnökhelyettese. Bemutatta a magyar családpolitika jogi kereteit és azokat kormányzati intézkedéseket, amelyek célja megállítani a demográfiai zuhanórepülést. A statisztikai adatokon is látszik, hogy a 2010 óta bevezetett intézkedések segítik a házasságkötési kedv és a születésszám növekedését, a válások és az abortuszok számának csökkenését. Részletesen ismertette előadásában a magyar kormány családvédelmi akciótervét, amely egyedülálló európai viszonylatban is, és amelynek része többek között a családi adózás, a CSOK, a nagyszülői GYED, a részmunkaidős munkavállalási lehetőség a kisgyermekes anyukáknak és a gyermekek után járó egyéb kedvezmények.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Vincenzo Bassi a FAFCE elnöke zárszavában elmondta, hogy ez a konferencia jó példa arra a „kifelé lépésre”, amelyre Ferenc pápa hív bennünket. A Szentatya ugyanakkor arra is felhívja a figyelmünket, hogy mindig működjünk együtt: világiak és lelkipásztorok. „Meg vagyok róla győződve, hogy a családok és az őket képviselő szervezetek az Egyház jövőjét képviselik, de csak akkor, ha egységben maradnak lelkipásztoraikkal. Örülök, hogy ezen a konferencián ennek az egységnek lehetünk a tanúi.” Ugyanakkor alapvető fontosságú – tette hozzá a FAFCE elnöke -, hogy a társadalomban és az Egyházban is elismerjék a családszervezetek szerepét, mert ők tudják garantálni a családtámogatási programok és kezdeményezések hosszútávú fenntarthatóságát és sikerességét. Mindannyiunk célja az, amire ugyancsak Ferenc pápa hívja fel a figyelmünket az Amoris Laetitia-ban: „Isten a családra bízta a világ „otthonossá” tételének tervét, hogy valamennyien eljussanak arra az érzésre, hogy minden ember testvér.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A konferencián több mint 100 fő vett részt, köztük a FAFCE magyar rendes tagja az Emberi Méltóság Központ és a megfigyelő státuszú Hetvenkét Tanítvány Mozgalom, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több tagja, kormányzati képviselők, családpolitikusok, az országos családreferensi hálózat tagjai, valamint magyar családszervezetek és családmozgalmak képviselői. A közel negyven külföldi résztvevő belga, francia, ír, holland, lengyel, máltai, olasz, San Marino-i, spanyol, romániai és szlovák tagszervezetek képviseletében érkezett.

A konferencián felléptek a Váci Székesegyházi Kórusiskola diákjai és tanárai, valamint a váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola népzene szakos hallgatói.

Május 5-6-án zártkörű közgyűléssel folytatja munkáját a FAFCE elnöksége, amelyről nyilatkozatot tesznek majd közzé. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments