Húszmillióból újul meg három óvoda udvara

Ha nem talál időben forrást vagy egyéb megoldást a cserére, illetve javításra az önkormányzat, több váci óvoda is kültéri játszóeszköz nélkül maradhat. A balesetveszélyes, akácfából készült játékok rendbehozatalára vagy pótlására az év végéig adott haladékot az illetékes hatóság.

„A héten kétszer jártam a Kertész utcai óvodában, mivel egy ellenőrzés azt állapította meg, hogy gyakorlatilag alig vannak használható játszóeszközök az óvoda udvarán. Azonnali pénzátcsoportosítást rendeltem el erre a célra, hogy nyárra már rendeződjék a helyzet. Elképesztő állapotban vettük át az óvodákat és bölcsődéket, és talán emlékeznek: mindjárt 2019 végén egy átfogó játszótéri ellenőrzéskor egy sor váci játszóteret le kellett zárni a balesetveszélyes játszóeszközök miatt. A helyzet megoldására már eddig is rengeteget költöttünk. A játszóterek felújítására és átépítésére ezután is minden évben jelentős összeget fordítunk” – írta ki Facebook oldalára Matkovich Ilona polgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

A játszóeszközök állapotát háromévente vizsgálja a területileg illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága. Vácon pedig a közterületi eszközök egy részét a ciklusváltást követően, 2020 őszén használaton kívül helyezték nem megfelelés miatt. Ezek felújítását, cseréjét azóta is végzi az önkormányzati üzemeltető cég. Az önkormányzati óvodák eszközei viszont több tízévesek, jó részük elavult, ezeknek cseréjére ez előző ciklusokban nem biztosított pénzt az akkori testület. Az óvodákban lezajlott ellenőrzést követően a hivatal az év végéig adott haladékot a hiányosságok rendezésére.

„Ezek a játszóeszközök, amikről beszélünk elavultak mert még régen, akácfából készült vonatok, mászókák, stb. Ugye ez a típusú fa egy idő után megreped, kiszálkásodik, ami miatt a gyerek ujja beszorul vagy felsérti a kezét, tehát balesetveszélyes. […] Ez egy patthelyzet, hiszen egy sima hatfunkciós mászótorony nettó 529.000 forint és ez csak maga a játszóeszköz, ennek még kell csinálni egy esési felületet, amit ha hozzáveszünk, akkor egy ilyen mászókának a telepítése másfél millió forintnál áll meg” – nyilatkozta az ESTV híradójának Udvari Mihály, a V.V.F. Kft. részlegvezetője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A legutóbbi ellenőrzés során a Kertész utcai óvodában 6 játszóeszközt találtak nem megfelelőnek. Csak ezeknek a cseréjére 4 millió forintot kellene fordítani. De emellett az intézmény mellett a Sirály-, a Nyár- és az Eötvös utcai ovik eszközei is akácfából készültek, így ezeket szintén cserélni kellene. (Forrás: ESTV) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments