Átadták és megáldották az Apor új bölcsődéit

Két új családi bölcsődét adott át és áldott meg Marton Zsolt váci püspök április 29-én, pénteken. Az új intézmények a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálatának felügyelete alatt, a Szent Anna családi bölcsőde hálózat részeként fognak működni az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Honvéd utcai kollégiumában.

Múlt hét végén, stílusosan a vasárnapi anyák napját megelőzően nyitotta meg kapuit Vác két legújabb bölcsődéje. A legfiatalabb generációk felügyeletét szolgáló intézmények kiválasztása mindig nehéz és kényes döntés a szülők számára, hiszen ebben a korban talán a legnehezebb elengedni gyermekeiknek a kezét. Éppen ezért törekednek mindig a lehető legcsaládiasabb és otthonosabb helyet kiválasztani, hogy a fiatalok és ők maguk is nyugodtan, bizalommal járjanak az adott helyre. Láthatóan a „Csengő” és a „Lámpás” névre keresztelt bölcsődék megtervezői is ennek menetén alakították ki a 7-8 főt befogadni képes helységeket. Ezt valószínűleg Marton Zsolt váci püspök szintén csak megerősíteni tudja, hiszen pont azoknak a szobáknak a megáldására hívták őt meg, ahol egykor ő maga is töltötte a diákéveit. Ide tért most vissza, hogy többek között Pálfay Gellértnek, a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálatának igazgatójának és dr. Gloviczki Zoltánnak, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorának a jelenlétében hintse meg szentelt vízzel az épületnek a falait.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

„Váci püspökként számos alkalommal kezdem úgy egy-egy beszédemet, hogy elfogult szeretettel vagyok itt, ezen a helyen. És picit erre az épületre is ezt tudom mondani, hiszen hajszál híján 30 éve jártam itt a Szent József Kollégiumban először, mint papnövendék és teológus. Ez volt akkor a szálláshelyünk. Akkor készültem és reménykedtem abban, hogy pap leszek, de azt még álmomba se gondoltam, hogy püspök és a mi intézményünkben, az egyházmegyénk és azon belül a Szamaritánus szolgálat, illetve az Apor Vilmos Főiskola koalíciós együttműködésének gyümölcseként egy bölcsődét fogok megáldani” – emlékezett vissza.

A két intézmény februárban kapta meg működési engedélyét, a Lámpás bölcsi már fogadja a piciket, míg a Csengőben feltöltés alatt vannak a férőhelyek. Az összesen 15 csecsemővel és kisgyermekkel négy dajka és gyermekgondozó foglalkozik majd. Az esemény keretein belül pedig még az ő mindennapjaikba is betekintést nyerhettünk. Így nem csak azt láthattuk, hogy hol, hanem azt is hogy hogyan zajlik a kicsikkel való foglalkozás.

„A bölcsőde egy nagyon szép magyar kifejezés, mert még a bölcsőben lévő vagy onnan éppen kiemelhető olyan gyermekekről gondoskodik, akiknek még nincsen annyi aktivitása, hogy óvoda kelljen nekik. Azt is lehet mondani, hogy a bölcsőde az édesanyának, az édesapának, a szülőknek a szeretetét próbálja pótolni – fogalmazott Marton Zsolt a megnyitóbeszédében. – Azt gondolom, hogy ez a bölcsőde annyiban szeretne több lenni, mint egy foglalkoztató, hogy itt azt a szeretetet próbáljuk pótolni, amit a szülő tudna adni, hogyha nem kellene neki elmenni dolgozni vagy éppen más elfoglaltsága nem lenne, hogy azokat a gyermekeket, akiket ez az intézmény befogad olyan szeretettel kapja vissza a szülő, amikor érte jön, hogy ebben ne legyen törés.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Ezt követően került sor az épület megáldására. Mint a püspök is kiemelte, ez a gyakorlat nem a tárgyaknak, hanem mindazoknak a megáldásáról szól, akik itt dolgoznak vagy laknak. Zárásképp pedig Pálfay Gellért szólalt fel és fejtette ki milyen célok mentén nyitották meg ezt a két intézményt.

„Valóban két cél mozgatta ennek a két családi bölcsődének a létrehozását. Az egyik az, hogy a Vácon vagy annak környékén élő családok számára egy biztonságos, lelkiismerettel végzett szolgálatot tudjunk nyújtani. A másik ok az volt, hogy együttműködés bontakozzon ki a főiskolával. Konkrétan arról van szó, hogy az itt tanuló, csecsemő és kisgyermek nevelő hallgatók számára gyakorlati, képzési terep legyen ez a bölcsőde” – zárta szavait és a megnyitót az igazgató. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments