Csapatépítő napokat tartottak a váci Piarista Gimnázium diákjainak

Április 9-én 18 fővel kezdetét vette diákjaink csapatépítő élményprogramja, amelynek keretében a tréningek mellett zempléni kerékpározás, várlátogatás, városnézés is helyet kapott – olvasható a Piarista Gimnázium közleményében.

A megtervezett és gyakorlattá formált mintaprojekt iskolánk nyári római kerékpáros zarándoklatának komplex tervezése volt, amely segítségével más (egyszerűbb) iskolai projekt tervezése is könnyebbé válik. Sikeresen tekintettük át az útvonalat, osztottuk meg a felmerülő feladatokat, ütemeztük a kulcsfolyamatokat, miközben a megvalósult program „élményelemei” is a projekthez illeszkedtek (elsősegélynyújtás, kerékpárszerelés, kerékpározás…).

A projekttervezés volt a tanulmányi út központi témája, amelyhez kapcsolódott több gyakorlati képzés is: elsősegélynyújtási alapismeretek (sebellátás, sebkötözés, eszméletlen beteg ellátása, alapszintű újraélesztés, betegmozgatás) és alapvető kerékpárszerelési gyakorlati ismeretek (defektszerlés, kerékszerelés) elsajátítására is nyílt alkalom.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Országos 2. helyezett lett a földvárys diák

Az élményprogramok gerincét a napközbeni kerékpározás adta. Megtekintettük Sátoraljaújhely nevezetességei mellett Sárospatakot és Regéc várát is. A zempléni hegyek között komolyabb fizikai erőfeszítésre is volt szükségünk. Végül Nyíregyháza belvárosában volt időnk egy rövid városnézésre és városismereti játékra is. A délutánok-esték a program elméleti tartalmára kínáltak tréning időt. A projekttervezés kulcsa a projekt céljainak meghatározása, majd a folyamat körültekintő megtervezése. Ehhez kapcsolódik az operatív teendők azonosítása, az időmenedzsmentje, felelősségi körök tisztázása, az egyes folyamatállomások eredménytermékei, szereplői, kulcsfolyamatok konkrét felelősei…

A programhoz kapcsolódott a piarista szellemiség elmélyítése érdekében a szegénységhez való érzékenyülés. Ez az egyik legfontosabb, sőt rendalapító atyánknak, Kalazanci Szent József szellemiségéhez illeszkedően leglényegesebb identitáselemünk. Az első piarista iskola Rómában a szegény gyerekek számára biztosította az oktatáshoz való hozzáférés ingyenes lehetőségét. A rend ma is fontosnak tartja a szegények felkarolását. Ezért is választottuk úti célul Sátoraljaújhelyet. Rendünk ebben a térségben és ebben a városban működtet Tanodát, amelynek meglátogatásával tapasztalatokat szerezhettünk az itt folyó munkáról, a vezetőjével való találkozás pedig személyes élményt adott. Szabó László piarista atya lelkisége és lelkesedése magával ragadó volt. Az álmokat álmodó, az azokért tevő ember képe és a projekttervezés szervesen kapcsolódott egymáshoz ebben a programban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Váci Dunakanyar Színház áprilisi előadásai

A program lehetőséget biztosított számos 21. századi készség fejlesztéséhez (pl. kooperáció, kommunikáció, empátia, tervezés, cselekvőkészség…), amelynek hasznosíthatósága nem korlátozódik az iskolára. A program kiváló alkalmat teremtett arra is, hogy a nyári római kerékpáros zarándoklatra is készüljön csapatunk. Különösen fontos megélnünk, hogy egymásra számító, közös célért tevékenykedő „család” legyünk nyári indulásunkig.

A projekt a EKCP-KP-1-2022 pályázat támogatásával valósul meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments