Egyhangúlag döntött a váci testület: bekamerázzák a szelektív szigeteket

Folyamatos problémát jelent a városban, hogy miközben az új hulladékudvarban térítésmentesen leadhatók a feleslegessé vált holmik, a kukák környékére mégis rendszeresen hordanak lomokat. Februártól már egy állami cég üríti a kukákat és szállítja el a házak elől a zöld és a szelektív hulladékot, de az illegálisan lerakott szemetet továbbra is az önkormányzat kénytelen összeszedni, ami jelentősen többletkiadást jelent a városi költségvetésnek, vagyis végső soron a váci adófizetőknek – írja az ESTV.

Vácon jelenleg 26 helyen található szelektív sziget. Több, korábban működő gyűjtőhelyet az állami cég februártól megszüntetett, ez azonban nem akadályozza meg az illegális szemétlerakókat abban, hogy a megszokott helyszínekre szállítsák a lomokat. A korábbi gyakorlat az volt, hogy ezeket a városi hulladékszállító cég összeszedte, az államosított rendszerben működő Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTKH) azonban ezt már nem teszi meg, így a tönkrement bútorok, kibelezett hűtők, a működésképtelen háztartási eszközök és az építési törmelék ott csúfoskodik a kukák mellett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Karitász gyerektábor résztvevőit fogadta a püspök

„Van alternatívája annak, hogy a szemetet az emberek hova vihetik. Korábban megszoktattuk az embereket, hogy volt egy időszak, amikor lomtalanítás volt. Ma már házhozmenő lomtalanítás van. Minden ember, akinek van közszolgáltatási szerződése, felhívhatja a DTKH-t és kimennek hozzá házhoz a lomokért” – nyilatkozta Kiss Zsolt alpolgármester

Az önkormányzat a legutóbbi testületi ülésen arról döntött, hogy az áldatlan állapotok felszámolása érdekében a szelektív szigetek környékét bekamerázzák és más, veszélyeztetett területekre is térfigyelő kamerákat telepítenek. A nemrégiben beindított városgondnoki szolgálat mellett a közterület-felügyelet létszámát is bővítik két fővel.

„Az elmúlt időszakban most már 10-12 fővel bővült azoknak az embereknek a létszáma, akik megpróbálnak mindennap rendet tenni a városban. Ezenkívül folytattunk a rendőrkapitány úrral egyeztetéseket, és abban maradtunk, hogy ahol megjelennek a tettenérési lehetőségek, ott a járőrszolgálat a segítségünkre lesz. A rendőrséggel karöltve azonnal intézkedéseket fogunk kérni, ahol fellelhetők lehetnek azok az emberek, akik ezeket az illegális hulladékokat elhelyezték” – tette hozzá az alpolgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Karitász gyerektábor résztvevőit fogadta a püspök

A bekamerázott területeken figyelemfelkeltő táblák jelzik majd a megfigyelés tényét, a felvételeket pedig a közterület felügyelet munkatársai ellenőrzik. Az erről hozott határozatot a testület ellenvélemény és tartózkodás nélkül elfogadta. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments