K16: Bajor Gergőt kerestük, de Papp László válaszolt

Nemrég a Magyar Közlönyben jelent meg, és legutóbb Matkovich Ilona polgármester is nyilatkozott lapunknak arról, hogy a zebegényi Dunakanyari Védegylet Alapítvány magántulajdonba kapta Vácon a Káptalan utca 16. szám alatti ingatlant. Bár eddig állami tulajdonban volt az épület, azonban évtizedek óta az önkormányzat tartotta fent, és korábban az önkormányzat újíttatta fel. Az épületet ugyan mindvégig közcélra kellett volna használni, azonban az utóbbi években a Váci Modern Művészeti Gyűjtemény, Papp László műgyűjtő magántulajdona működött itt.

Megkerestük a Dunakanyari Védegylet Alapítványának kurátorát, Bajor Gergőt, hogy megtudjuk, mit szeretnének kezdeni a váratlanul a tulajdonukba került épülettel. A határidő lejárta előtt azonban nem tőle, hanem Papp Lászlótól érkezett válasz, igaz nem minden kérdésünkre.
Egy korábbi lapszámunkban jelent meg egy interjú Matkovich Ilona polgármesterrel. Már ő is elmondta, hogy nagyon rossz állapotban van a műemlékvédelem alatt álló épület. Levele elején Papp László is erről ír: „Még a múlt év őszén szakemberek felmérték a Káptalan utcai ingatlan állapotát, amely sajnos az elmúlt pár évben nagyon leromlott. Teljes tetőcserét, az elektromos rendszer felújítását, fűtés és légtechnikai berendezések korszerűsítését, nyílászárók javítását, esetenként cseréjét, biztonságtechnikai rendszer megújítását, külső és belső tatarozást állapítottak meg” – írja. Hozzáteszi: szerinte az önkormányzat nem mutatott hajlandóságot az épület felújítására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Matkovich Ilona polgármester azonban többször elmondta, hogy a jelenlegi vezetés együttműködött Papp Lászlóval.

„Ennek bizonyítéka, hogy az általa rendezett kiállítás az elefántos házban jelenleg is nyitva tart, és az önkormányzat két és fél éve fizeti a közüzemi díjait is a Káptalan utca 16-ban, ahol Papp László nem csak bemutatja, hanem árusítja is a képeit” – válaszolt megkeresésünkre a polgármester.

Papp Lászlónak idén februárban járt le az önkormányzattal kötött szerződése, az önkormányzat pedig idén már elkezdené a Káptalan utca 16. felújításának tervezését, hogy aztán Vác város lakóinak közösségi házként és kulturális térként átadja. Erről a polgármester több körben egyeztetett a nemzeti vagyonkezelővel, ahol mindig pozitív választ kapott arra a kérdésére, hogy a város megkaphatja-e tulajdonba az épületet, mert így több pályázati lehetőséghez juthat. Ezért is volt megdöbbentő, hogy két hónapja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felszólította a várost, hogy kilencven napon belül ürítse ki az épületet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Másik furcsaság, hogy Papp László ekkor levélben ezt írta az önkormányzatnak: „Szerencsére vannak olyan közösségek, akik a művészetet pártolják, az értékeket megőrzik, a kultúrát támogatják. Így létrejött egy új együttműködés a Dunakanyari Védegylet Alapítvánnyal és a közös terveket Magyarország Kormánya is támogatta” – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszában.

Az gyűjtemény és az alapítvány célja, hogy Vácon egy olyan kulturális közösségi tér jöhessen létre, ahol a képzőművészet mellett, az irodalom és zeneművészet is szerepeltetheti magát. Polgári művészeti, kulturális központot szeretnének létrehozni, ahol a kultúra- és művészetszerető emberek találkozhatnak, beszélgethetnek, eszmét cserélhetnek.

„Vác Város Önkormányzata eddig nem nyilvánította ki azon szándékát a korábbi években, hogy ezt a nagy értékű gyűjteményt bármilyen formában be szeretné mutatni, vagy támogatni. Hatalmas értéket képvisel a gyűjtemény, számtalan életmű díszíti a falait. Jelenlegi kiállításai: Scholz Erik, Józsa János, Dombay Lelly, Tóth Ernő, Orvos András, Szabó Vladimír és Váci György munkái, a teljesség igénye nélkül” – írja Papp László.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Matkovich Ilona erről annyit mondott, írásos szerződés bizonyítja, hogy az önkormányzat Papp László gyűjteményét eddig is bemutatta, és megegyeztek vele, hogy a felújítás után kiállítás formájában ezt továbbra is megteheti.

„Semmi szükség nem volt rá, hogy Vác közösségi vagyonát egy zebegényi alapítvány tulajdonába adják. Ez megengedhetetlen, és elfogadhatatlan. Vác városa minden eszközzel azon lesz, hogy a vagyonkezelésünkben lévő épületet visszakapjuk a város lakói számára, és a szabadrablást megakadályozzuk – mondta a városvezető.

Bajor Gergőtől az alapítvány kurátorától két hete vártuk a válaszokat a következő kérdésekre: Milyen terveitek vannak az épülettel? Milyen célra hasznosítjátok majd? Úgy tudjuk, hogy Papp László műgyűjtő, aki korábban is használhatta az épületet, bent maradhat. Igaz ez? Az épület állaga erősen leromlott. Tervezitek felújítani? Úgy tudom az ingatlan udvarában önkormányzati lakások is vannak. Mi lesz a sorsuk? Zebegényi székhelyű az alapítvány, mégis Vácon kaptak ingatlant. Mi ennek az oka? ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments