Komposztálnánk, ha lehetne

Örültem, amikor megjelentek a váci közterületeken a közösségi komposztládák. Jó kezdeményezésnek tartom, mert akinek nincs nagy kertje, komposztládája otthon, de mégis keletkezik zöld hulladék, vagy konyhai hulladék, amikor nem házhoz rendeljük, hanem mi készítjük el a zöldséglevest, akkor a krumpli héj sem a kukában, hanem hasznos helyen landol, ahol a természet közbenjárásával komposzttá alakulhat, amit újra hasznosíthatunk, amikor a következő évben palántát, vagy bármilyen növényt ültetünk. Ez egy jó lehetőség, különösen akkor, ha tudjuk, hogy 1000Ft alatt virágföldet sem nagyon lehet kapni.

A Naszály túráról hazafelé a Munkácsy parkon keresztül egy ilyen komposztáló mellett sétáltam el és megnéztem, az ottlakók mennyire veszik komolyan a komposztálást. Egyik szemem sírt, a másik nevetett.

A komposztáló keretek ugyanis púposan tele voltak, de nem zöld, vagy konyhai zöld hulladékkal, hanem nagy faágakkal, amin el voltak száradva a levelek. Nem a környékbeli fák ágai voltak, valaki levágta, levelestől ide hozta és tele pakolta a komposztálókat. Persze lehetne ilyet is belerakni, csak éppen elő kellene készíteni, kicsire kellene aprítani, mert így soha nem lesz belőle komposzt. Pedig a ládákon nagyon szépen elmagyarázzák a táblák, hogyan kell komposztálni.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments