MÁRIA TERÉZIA 305: Könyvbemutató, kiállítás és egy rendhagyó ősbemutató

Csütörtökön este egy könyvbemutatóra került sor a MÁRIA TERÉZIA 305 programsorozat keretében. A Vác Városi Levéltár gondozásában az önkormányzat támogatásával jelent meg a Mária Terézia váci látogatása című kötetet. A rendezvényen Horváth M. Ferenc igazgató beszélt a műről, amely megvásárolható a Váci Tourinform Irodában és a Lyra Könyvesházban – írja a vac.hu.

A program után a Migazzi Alapítvány kuratóriumának tagjaival, dr. Áfra Tamással és Hirling Andrással koszorúzta meg Matkovich Ilona polgármester, Inotay Gergely alpolgármester és Horváth M. Ferenc a 2017-ben felállított Migazzi szobrot.

Pénteken délelőtt a városházán fogadták a városvezetők és Marton Zsolt püspök Habsburg Eilikát és kísérőjét, akik közös sétát tettek a belvárosban. Majd délután az Elefántos Házban nyílt tárlat a Tragor Ignác Múzeum szervezésében azokból az emlékekből, amelyeket Migazzi püspök kapott Mária Teréziától. A kiállítást Fehér Zsolt önkormányzati képviselő nyitotta meg és kalauzolta a résztvevőket a XVIII. századba.

Rendhagyó ősbemutatóra került sor a püspöki palotában, ahol Matkovich Ilona novelláját mutatták be egy zenés irodalmi est keretében. Ezt hangsúlyozta nyitóbeszédében Marton Zsolt is.

„Egyedülálló rendezvény ez a mai. Tudomásom szerint irodalmi ősbemutatóra még nem került sor a püspöki palotában. Olyanra különösen nem, amikor a bemutatott irodalmi alkotás szerzője polgármesteri tisztség viselője lett volna” – hangzott el. Kiemelte még: ha ma csak jelképesen is, de másodszor láthatjuk vendégül az épület falai között Márai Teréziát.

A szerző is megszólalt a rendezvényen. Matkovich Ilona elmondta: bízik benne, hogy az általa csak „felnőtt meseként” aposztrofált novella hozzájárul ahhoz, hogy a váciak kicsit jobban megismerjék és megszeressék a város történelmét.

A történetet, amelyben a valóság és a fikció keveredik, Pápai Erika színművész olvasta fel. Közreműködött a Líra és Lant Kiskórus Prugli Andrea vezényletével, valamint Tóth Judit, Mezei Carmen és Szászvárosi Sándor zenei kíséretével. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments