Matkovich Ilona: „Én annak a híve vagyok, hogy amíg lehet, próbáljuk meg a kezünkbe tartani a folyamatot”

Kiemelt fejlesztési területté nyilvánította az önkormányzat azt a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) tulajdonában lévő földterületet, amelyen a vállalat a Samsung szennyvíz tisztításához szükséges új telephelyének felépítését tervezi. A határozati javaslatot végül 9 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Mint arról korábban a Váci Napló is beszámolt, múlthét szerdán megtartotta májusi ülését Vác városának képviselő-testülete. A parlamenti választások miatt áprilisban nem volt plenáris ülés, ezért is több fontos témakörben kellett döntést hozni, egészen pontosan 44 előzetesen egyeztetett napirendi pont tudatában gyűltek össze. Így tudtak szavazni többek között egy olyan kérdéskörről is, ami az elmúlt hónapokban jelentős mértékben foglalkoztatja nem csak Vác, hanem a régió egyéb településeinek a lakosságát egyaránt. Nevezetesen a gödi Samsung gyár terjeszkedésének az ügye érkezett el következő állomásához. A képviselőtestület megszavazta azt a határozati javaslatot, aminek az értelmében azt a DMRV tulajdonában lévő földterületet, ahol a Samsung szennyvíz-tisztítóját tervezik megépíteni, a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosításával kiemelt fejlesztési területté nyilvánították.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A HÉSZ módosítását a lakosság a lakhelyétől függetlenül véleményezheti, így az eljárás részét képezi majd egy lakossági fórum, ahol a váci polgárok részletesebben megismerhetik a város déli részére tervezett beruházás körülményeit. A szavazás előtt Matkovich Ilona polgármester el is mondta, hogy a városvezetésnek kötelessége lesz megszervezni egy fórumot, ahol ha az a döntés születik, hogy a váciak ezt nem támogatják és a képviselőtestület is így határoz, még meg lehet állítani a HÉSZ módosítást.

Kiss Zsolt alpolgármester hozzátette: Ha nem indítják el az eljárást, akkor előállhat egy olyan helyzet, hogy kormányzatilag kiveszik a város kezéből a módosításnak a lehetőségét és egyszerűen előírják azokat a paramétereket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ezt a beruházást megvalósítsák. Az ülés során azonban így is többen arra a következtetésre jutottak, hogy a víztisztító mindenféleképpen meg fog épülni. Kászonyi Károly képviselő is azt emelte ki, hogy érdemes elébe menni az eseményeknek és legalább azt elérni, hogy Vác számára egy megnyugtató monitorrendszer épüljön ki. Ferjancsics László képviselő viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a Samsung szennyvizének városunkban való tisztítása a későbbiekben a kapacitáskorlátok miatt gátja lehet az ipari fejlődésnek. Végül a polgármester így összegezte az elhangzottakat:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

„Egyáltalán nem vagyok arról meggyőződve, hogy nem leszünk bármikor kiemelt fejlesztési terület és nem a fejünk fölött fog minden eldőlni. Én annak a híve vagyok, hogy amíg lehet, próbáljuk meg a kezünkbe tartani a folyamatot” – fogalmazott a városvezető. (Forrás: ESTV) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments