Memento Mori: Trokán Nóra, Reviczky Gábor és Kamarás Iván főszereplésével készül kalandfilm Vácon

Egy hónap erejéig Vác lesz az ország egyik legizgalmasabb pontja nyáron. Legalábbis a filmkészítők, illetve a mozgókép szerelmeseinek a szempontjából mindenféleképpen. A város lakossága júliustól – magyar léptékben nézve – egy kis ízelítőt kaphat Hollywoodból, hiszen nálunk fogják forgatni az ország következő, talán legnagyobb léptékű filmes produkcióját. Ráadásul nem is akármilyen szereplőgárdával és témával.

Mint már bizonyára sokak számára ismeretes, Memento Mori címen kalandfilmet fognak készíteni a váci múmiák megtalálásának a történetéről. A Fehérek templomának 1994-es felújítása során feltárt 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradvány tudományos körökben hatalmas szenzációt keltett és ezáltal már világhírnévre is szert tettek. De, mint ahogy egy csütörtöki sajtótájékoztató alkalmával is több ízben elhangzott, a magyarok nagy része a mai napig nem is hallott erről a történelmi léptékű felfedezésről. Így a készülő mozifilm egyik fő célja az lesz, hogy szélesebb körben is ismerté tegyék ezt a történetet.

„Nagyon hosszú előkészítés után vagyunk itt, hiszen a Nemzeti Filmalappal a film rendezője, Kiss-Stefán Mónika már hosszú ideje egyeztetéseket folytat. Először a forgatókönyv került át a szakmai rostán és kapta meg a megfelelő anyagi támogatást, majd a szakmai megfelelőségi bizonyítványt és a film gyártásához szükséges 300 millió forintot is biztosították. Így tud majd június legvégén elindulni a forgatás és így költözik a 21. századi Vác utcáira a 18. századi Vác az akkori épülethomlokzatokkal, utcai építményekkel és az akkori ruhákkal, hajviseletekkel, ékszerekkel feldíszített emberekkel” – fogalmazott a tájékoztatón Rétvári Bence országgyűlési képviselő. Majd ő adta át a szót a készülő produkció egyik főszereplőjének, Trokán Nórának, aki amellett, hogy az izgatottságának és örömének adott hangot, ugyancsak elmondta: kevesen ismerik ma itthon a váci múmiák történetét, de szerinte ennek a filmnek a segítségével ez könnyen változhat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A színésznő napjaink egyik felkapott tehetségének számít. Ha csak a legutóbbi munkáit is nézzük, bizonyára sokaknak ismerős lehet a neve, hiszen Nagy Ervin oldalán ő volt az egyik főszereplője az RTL Klub nemrégen véget ért sorozatának, A tanárnak. Így az ő szerepvállalása szintén előrevetítette azt, hogy talán sokak várakozásával ellentétben, egy igencsak nagyléptékű produkció fog készülni városunkban. Ezt az érzetet pedig csak tovább fokozta Kiss-Stefán Mónika, aki további nevekkel is szolgált azután, hogy letisztázta: ez a film valós, tudományos módszerekkel alátámasztott történeten fog alapulni, de a cselekménye, illetve a szereplők mind kitaláltak lesznek.

„Azért is örülök annak, hogy ez végre megvalósul, mert 10 éve kutatjuk a témát. Ez idő alatt pedig már nagyon sok dokumentumfilm készült, publikáció jött elő és nemzetközi hírnevük lett ezeknek a váciaknak, de senki nem forgatott még kalandfilmet. Pedig hatalmas kaland van emögött a story mögött: nagyon sok, közel 200 múmiának tudjuk a nevét, foglalkozását, a rokonait vagy hogy mi történt velük, hogyan haltak meg. Úgyhogy adta magát a téma, mikor megírtuk a forgatókönyvet” – mondta a rendező, majd felolvasta a filmben szerepet vállaló főbb szereplőknek a listáját: Trokán Nóra (mint Sarolta), Reviczky Gábor (mint Sándor atya), Kamarás Iván, Balázs Andrea, Csákvári Krisztián, Járó Zsuzsa, Czukor Balázs, Adorjáni Bálint, Horváth Lili, Porogi Ádám. Továbbá mellékszerepben is olyan nevek fognak megfordulni, mint például Bata Éva.

A forgatás előreláthatóan 22-25 napot fog igénybe venni júliusban és januárra-februárra tervezik a bemutatót. A film készítésében antropológusok fognak segédkezni, illetve már a forgatókönyv megírása közben is ügyeltek arra, hogy minden történelmi pontossággal kerüljön majd filmvászonra. Az egyik ilyen szakember Dr. Pap Ildikó, aki a múmiák feltárásától kezdve részese a kutatómunkának.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

„Hazai és nemzetközi együttműködésben kutatjuk a témát Szikossy Ildikó kolléganőmmel és a film szakértelme se csak az én munkám, hanem még Pálfi Györgyé. Mind a ketten „letettük a nagy esküt”, hogy semmilyen hiba nem maradhat a filmben” – jelentette ki Pap Ildikó. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments