Mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében

Újból áll a bál a gödi Samsung-gyár háza táján. Ezúttal egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amik bőr-, szem- és légúti irritációt okozhatnak, valamint károsíthatnak egy esetlegesen születendő magzatot.

„A Göd-ÉRT Egyesület független szakértői vizsgálatot rendelt a talajvíz általános minőségének jellemzése mellett egyben azzal a céllal is, hogy kiderüljön: van-e valamilyen hatással a vízminőségre a Samsung gyár megépülése és az ott folyó munkálatok. A vizsgálat keretein belül lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert találtak néhány gödi kút vizében” – tájékoztatott Balogh Csaba, Göd polgármestere egy Facebook bejegyzésében.

Az atlatszo.hu felületén hozták nyilvánosságra azt, hogy egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak. Mindez egy olyan vizsgálat következtében derült ki, aminek a mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban. A felmérések során készült jegyzőkönyv és szakértői elemzés tanúsága szerint pedig mindhárom vízmintában kimutatható volt a lítium, illetve az N-metil-2-pirrolidon viszonylag magas jelenléte.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei
Gödi kutak talajvízminta-vizsgálata – mintavételi pontok és talajvízszinttérkép (forrás: ÉRTÉKELŐ SZAKVÉLEMÉNY)

Mint a hírportálon is kiemelik, a földtani közeg és felszín alatti vizek szennyezettség-vizsgálatáról szóló rendelet ugyan nem sorolja ezeket az anyagokat a veszélyes anyagok közé, de például az NMP nevű oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, valamint károsíthat egy esetlegesen születendő magzatot. Ráadásul biztonsági adatlapjuk alapján is – a vizsgálati anyagban ezek is megtalálhatók – toxikus hatásúak és használatukat számos előírás szabályozza.

A most végzett vízvizsgálatok szakértői véleménye szerint a légszennyező-anyagként kibocsátott NMP a talajra kiülepedve a csapadékvízzel mosódhatott be a talajvízbe. Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer szerint ebből az anyagból 2020-ban 354 kilogrammot bocsátott ki a gyár. Bár nem tudni, hogy az anyag hogyan került a vízbe, nem zárható ki, hogy a Samsung gyárából. Az NMP elvileg a talajvízen át is eljuthatott messzebbre, de ahhoz, hogy az egy kilométernyi távolságban lévő kutakban is megmutatkozzék, nagy szennyező forrásnak kellene lennie a gyárban – ha valóban az a forrása.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

A gödi polgármester szerint a helyzet azért különösen aggasztó, mert a Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait.

„Teljesen abszurdnak tartom, hogy ilyen, a lakosságot közvetlenül érintő információkat eltitkoljanak még a város vezetői elől is. Egyértelmű, hogy a döntéshozóknak fontosabb a külföldi multi által termelhető profit, mint a gödiek egészsége és biztonsága. Minden eszközünkkel harcolnunk kell ez ellen, mert azért élünk Gödön, hogy egy békés, természetközeli városban tölthessük az időnket, nevelhessük gyermekeinket” – fogalmazott a városvezető.

A Göd-ÉRT Egyesület egy tagja pert is indított a Samsung területén lévő vízvizsgálati adatok kiadásáért – emiatt az adathatóság leállított a saját vizsgálati eljárását. A katasztrófavédelmi hatóság ellenkérelemben reagált a benyújtott keresetre. Ebben azt állítják, hogy a Samsung Zrt. által bejelentett „objektív okok” miatt 2019-ben és 2020-ban nem történtek monitoring vizsgálatok, így adatokat sem adhatnak ki. Mellesleg azokról az évente kötelező vizsgálatokról van szó, melyeket ugyanez a hatóság írt elő a cég számára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Emellett álláspontjuk szerint a Samsung iparterületén lévő kutak, valamint a szikkasztótározók mintái és hatósági dokumentumai „döntést előkészítő adatok, melyek keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak”.

Az Átlátszó teljes cikke ITT olvasható el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments