Pénzért adott hamis kórjelentéseket bűnözőknek egy váci orvos

Táppénzes ügyfelek, papíron felvett „betegek”, börtönbe vonulást halasztó elítéltek pénzelték a gyanú szerint azt a 63 éves doktornőt, akit a Pest megyei gazdaságvédelmi nyomozók vettek őrizetbe. Az ügyészség támogatja a rendőrség letartóztatási javaslatát – írja a police.hu.

A 63 éves orvosnőt 2021 nyarán már kihallgatták, a megbízhatósági vizsgálaton megbukva, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vesztegetés elfogadása bűntettével gyanúsították meg. A rendőrök már akkor gyanították, nem elszigetelt esetről lehetett szó. Az eltelt hónapokban végzett nyomozói munka megerősítette az üzletszerűségre vonatkozó gyanújukat.

A Budapest Környéki Törvényszék tájékoztatása szerint a gyanúsított a váci kórház pszichiátriáján dolgozott orvosként. 2017-től kezdve a nő több esetben pszichiátriai betegségben nem szenvedő pácienseket is felvett az osztályra – közülük volt, akit néhány napra a fekvőbeteg-ellátásba. Számukra több százezres vagy milliós nagyságrendű összegekért cserébe állított ki valótlan tartalmú kórjelentéseket. Ezeket a dokumentumokat a páciensek bevonulási kötelezettségük elhalasztására, társadalombiztosítási csalások során, bírósági tárgyaláson való megjelenési kötelezettségük megszegésének igazolása érdekében használták fel, de volt, hogy büntetőügyekben enyhítő körülményként hivatkoztak rá.

Közvetítőként és kisebb összegek fejében a kommunikációban és a rendszer működtetésében egy betegápoló volt a gyanúsított segítségére. 2021. július 6-án az intézményben egy megbízhatósági vizsgálatot követően derült fény a tevékenységükre.

A doktornő fővárosi otthonában a rendőrök adathordozókat, telekommunikációs eszközöket, iratokat, banki iratokat, betegdokumentációs feljegyzéseket, valamint két személygépkocsit lefoglaltak. Az asszony tevékenységében közreműködő 51 éves társa lakásán is folyt kutatás. A rendőrök onnan sem távoztak üres kézzel, pénz, telefonok, adathordozók és 5,4 millió forint került a bűnjelkamrába.

Volt, akitől nem fogadott el egy fillért sem: szintén orvos végzettségű férjének egy állítólagos egészségügyi tudományos kutatás címén azt intézte el, hogy reintegrációs őrizetét lakóhelyén túl Veszprém megyére is kiterjessze a bíróság, tekintve, hogy jachtjuk Balatonfüreden horgonyzott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kapcsolj és kapcsold! - 618 ellenőrzött sofőr és utas nem kapcsolta be a biztonsági övét

Jelenleg 11 olyan emberről van a rendőröknek tudomása, akik rendszeresen fizettek neki azért, hogy papíron kórházban ápoltként szerepeljenek, persze az intézménybe csak akkor tették be a lábukat, amikor egy újabb időszakra kellett az igazolás és vitték a borítékot. Alkalmanként 25 ezer forint cserélt gazdát egy-egy ilyen igazolásért, volt, aki tízszer élt ezzel a lehetőséggel, összességében ezzel 1 millió forint vándorolt a köpenyzsebbe.

Az „ügyfeleket” a doktornő munkatársa verbuválta, általában őt keresték meg előzetesen a hamis orvosi igazolásokat igénylők. Kérdéseivel felmérte az általános állapotot, esetleges alapbetegségeket, mivel azok hiánya felnyomta az árat. Az 51 éves férfi „beárazta” a pácienseket, majd összehozta a gyorsan lezajló találkozókat, munkájáért alkalmanként 5-20 ezer forintban részesült. Vele szemben bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kapcsolj és kapcsold! - 618 ellenőrzött sofőr és utas nem kapcsolta be a biztonsági övét

A Pest megyei gazdaságvédelmi nyomozóknak vannak olyan információik, amelyek arra utalnak, a doktornő és társa ténykedése nem 2017-ben, hanem évekkel azelőtt kezdődött. Ennek tükrében a jövőben bővülhet az esetszám, illetve több tízmillió forintra gyarapodhat a bűnös úton szerzett, illegális bevétel összege.

A 63 éves doktornő ellen üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya. Az őrizetbe vett asszony letartóztatását kezdeményezték, az ügyészség pedig egyetértett a személyi szabadság legszigorúbb korlátozásával, amelyről a bíróság hivatott dönteni. (Forrás: police.hu, budapestkornyekitorvenyszek.birosag.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments