Szent Hedvigről nevezték el az egyházmegye új idősotthonát

Átadták a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálata által idén februárban átvett idősotthont. Az eseményre Marton Zsolt megyéspüspököt is meghívták, hogy áldja meg a Szent Hedvigről elnevezett új intézményt.

Az Apor Vilmos Főiskola kollégiumában megnyitott két új bölcsőde hónap eleji megáldása után Marton Zsolt váci megyéspüspök május 27-én ellátogatott a Szamaritánus Szolgálat által nemrégen átvett idősek otthonába is. A februártól gondozásba vett Naszály úti – immáron – Szent Hedvigről elnevezett otthonban 80 férőhelyen jelenleg összesen 39 idős, 17 pszichiátriai beteg és 9 fogyatékkal is élő személy ellátásáról gondoskodnak. Az átvételt követően az otthonban átalakították a munkarendet, jelenleg megfelelő számú és tudású szakdolgozó áll rendelkezésre az idős emberek ellátására.

„Négy hónappal ezelőtt, amikor megtörtént a fenntartóváltás és azóta ez az intézmény már a Váci Egyházmegyéhez tartozik, Szent Hedvigről neveztük el az idősek otthonát. Akkor engem két dolog fogott meg. Az egyik, hogy Szent Hedvig a Dunakanyar védőszentje. Így hol lehetne jobb helyen egy idősek otthona ezen a néven, mint Vácott? A másik dolog pedig, ami megfogott engem, hogy Szent Hedvig a cselekvő szeretet apostola és azt is tudjuk róla, hogy különösen érzékeny volt a kiszolgáltatott, beteg, hátrányos helyzetű emberek iránt” – nyitotta meg az átadót Pálfay Gellért, a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálatának igazgatója, megindokolva azt, hogy véleménye szerint miért is különösen találó az intézménynek az új neve. Majd megköszönve a látogatást és a támogatást, átadta a szót Marton Zsoltnak, hogy az elvégezhesse az áldást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

„Öröm, hogyha valami olyat lehet tennünk, amely az Evangéliummal összhangban van. Jézus nem csak az örömhírt hirdette, hanem betegeket gyógyított, szóba állt mindenkivel és így hivatásunkká tette számunkra is ezt. Az ő kinyújtott keze vagyunk – fogalmazott a püspök. – Isten minden helyzetben be tudja tölteni a szívünket, minden helyzetben nekünk feladatot adhat. Lehet, hogy ezek apró gesztusokban mutatkoznak meg egymás felé, de ez akkor is fontos. Nála mindenki fontos. Személy szerint a csecsemő, a kamasz, a felnőtt fiatal, a középkorú és az idős is. Ezzel a szeretettel kérjük az ő áldását, hogy itt a különböző generációknak: az itt lakóknak, a munkatársaknak, a gondozóknak, a látogatóknak az összhangja legyen egy ilyen szeretet légkörben megvalósult közösség.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Ezt követően Marton Zsolt tett egy kisebb kört és meghintette szenteltvízzel az épületnek a falait. A szertartás után pedig a helyiek mindezt egy csokor virággal és egy ott lakó idős hölgy által készített gyertyával és terítővel hálálták meg.

Az épületben korábban iskola működött, amelyen csak a legszükségesebb átalakításokat végezték el a funkcióváltáskor, ezért nem teljesen ideális a jelenlegi feladatok megfelelő színvonalú ellátására. A vezetőség tervei között szerepel, hogy szebb, kulturáltabb lakótereket hozzanak létre, mosodát alakítsanak ki, a mosdókat megnagyobbítsák. Mindezek az ellátottak és a gondozók számára is megfelelő körülményeket fognak biztosítani. De Szabó Krisztina igazgatónő elmondta, hogy az otthonban lakók új programokon is részt tudnak venni. Nagy örömmel fogadták például a Deákvári óvodások látogatását, valamint a vácrátóti arborétumban tett kirándulást. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments