Tiltakozik a váci önkormányzat a Káptalan utcai épületegyüttes eladományozása ellen

A választások után két nappal a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a zebegényi székhelyű Dunakanyari Védegylet Alapítvány magántulajdonba kapja Vácon a Káptalan utca 16. szám alatti ingatlant. Az épületet egykor a tulajdonosa a városnak ajándékozta, majd állami tulajdonba került, de évtizedek óta az önkormányzat tartotta fent és újíttatta fel. Bár a megállapodás alapján az épületet közcélra kellett volna használni, Vác előző vezetése egy műgyűjtőnek, Papp Lászlónak adta bérbe ingyen, aki a Váci Modern Művészeti Gyűjtemény működtet te ott.

A jelenlegi vezetés továbbra is engedte, hogy a műgyűjtő használja az ingatlant, de olyan szerződést kötött vele, mely szerint cserébe kiállításokon kell bemutatni a gyűjteményét.

Az ingatlan tulajdoni viszonyáról kapott hivatalos értesítést követően Matkovich Ilona polgármester jelezte: a város vezetése nem ért egyet a döntéssel, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ahogy korábban is kérték, a város tulajdonába kerüljön az épület. Csütörtökön ezt a helyszínen megszervezett sajtótájékoztatón is megerősítette a polgármester. Elmondta: nem csak az önkormányzat, hanem a polgárok is megalapozatlannak és elfogadhatatlannak tartják a döntést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

„Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy közhasználatban, a város kezelésében lévő közvagyon magánvagyonná alakul át, közcél helyett pedig magáncélra fogják használni az épületet. Ez az önkormányzatiság megcsúfolása, a legdurvább kisajátítási korszakot idézi” – hangsúlyozta a városvezető.

A polgármester ismertette az előzményeket is: „Még 2019-ben megkereste az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az önkormányzatot és előzetes véleményt kért a múzeumi ingatlanok városi tulajdonba adására. Ezt egy többkörös egyeztetés követte. Ezután a képviselő-testület döntése értelmében négy épületet szeretett volna a város saját tulajdonába átvenni és azokat a közösség javára fordítva használni. Bár a visszajelzések pozitívok voltak, mégis februárban arról értesítették az önkormányzatot, hogy a Káptalan utca 16. szám alatti ingatlant május 20-ig vissza kell szolgáltatni a vagyonkezelőnek.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Az épületet magántulajdonba megkapó alapítvány kurátora Bajor Gergő, aki egyben Rétvár Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének a titkára is. Erre már Inotay Gergely alpolgármester hívta fel a figyelmet. Kiemelte: az alapítvány szervezi állami pénzből az Ipolyfeszt-et, a Börzsönyring sportversenyt és a Polgári Estek Vácon.

„Bejegyezve az alapítvány Zebegényben van, mégpedig a Jánoshegy utca 12. szám alatti ingatlanban. Ez a cím sokaknak ismerős lehet, hiszen itt található a Millenniumi Pavilon is. A Dunakanyari Védegylet Alapítvány létrehozott egy másik alapítványt, a Millenniumi Pavilon Alapítványt, amely két évig alvó szervezetként néhány ezer forintos működést mutatott, majd a pavilon felújítására nyert előbb bő 1 milliárd forintot, majd ráemelve már mintegy 2,7 milliárd forintot. Ha az áfát is rászámítjuk, ez bizony 3,52 milliárd forint! Ráadásul olyan ingatlanról beszélünk, amely egy harmadik alapítvány, a Családháló Alapítvány tulajdonában van” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Az önkormányzat az elvett épületben egy civil házat szeretett volna működtetni, míg az egykor Európa szerte híres Reitter kocsigyár megmaradt épületrészében egy múzeumot rendezett volna be. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments