4 egyéni Magyar Bajnoki címmel és 7 Európa Kupa Kvalifikációval zárták a szezont a kismarosi karatékák

Sikeresen zárták az évet a Torony Se Kismaros karatékái. A fiatal sportolók részt vettek többek között a Wado Magyar Bajnokság három fordulós versenyén is, ami nem csak a magyar bajnoki címért zajlott, hanem az u14-es korosztálytól felfelé már Európa Kupa kvalifikációval is kecsegtetett.

Több szempontból is rendkívüli a 2022-es esztendő a Torony SE Kismaros számára, hiszen nagyszabású eredményeik mellet idén kettős születésnapot is ünnepelhetnek. 2012. október 19-én, azaz lassan kereken tíz éve alapították a klubbot, míg a központi egyesületük, az újpesti székhelyű Torony Sportegylet december 21-én lesz 30 éves. Így pedig igazán örömteli lehetett az, hogy a kismarosiak végül 4 egyéni Magyar Bajnoki címmel és 7 Európa Kupa Kvalifikációval zárták a szezont. Magyar Bajnok lett közülük Adamek Tímea, Szász Balázs, Németh Bálint Kadosa, valamint Kunya Panka Virág. De a csapatot erősítette és szép eredményeket ért el Orosz Viktória, Bergmann Heidi, Sasvari András, Halupka Márton, Németh Csaba Dengizik, Kecső Karolina Laura, Prétor Máté Csaba és Kathi-Szabó Balázs, Gyurkovics Mátyus Farkas, Fóti Regő, Bessenbacher Adrien is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

De mit érdemes tudni egy laikus embernek a Wado Magyar Bajnokságról, illetve mit jelenthetnek a csapat számára az idén elért sikerek? Erről Kelemen Ákost, a kismarosi klub vezetőjét kérdeztük.

„A karate sportága több stílus irányzatot képvisel. Az öt alap stílus: Shotokan, Wado-ryu (kai), Shito-ryu, Goju-ryu, Kyokushin. Utóbbi a versenyzés területén külön mozog a többi 4 stílustól. A stílusoknak vannak külön Országos Bajnokságai, ahol csak a formagyakorlatokban van különbség. A küzdelemben nincs eltérés. A WKF versenyeken találkoznak a stílusok, ahol, leginkább azon klubok vesznek részt, akik kimondottan csak versenyzéssel foglalkoznak, kevésbé a tradicionális karatéval. Egyesületünk igyekszik mindkét területen lehetőséget biztosítani a karatékáknak.”

Mit érdemes tudni magáról a Wado Magyar Bajnokságról?

„A Magyar Wado Kai Karate Szövetség minden évben megrendezi a három fordulóból álló bajnokságot. A versenysorozat alatt a karatékák pontokat gyűjtenek. U14-es korosztály alatt egybe számolják a KATA (formagyakorlat) és KUMITE (küzdelem) pontokat. U14 és a felette lévő korosztályok már az Európa Kupára kvalifikálnak. Ezekben a kategóriákban külön Kata és külön Kumite súlycsoportonkénti Magyar Bajnokot hirdetnek. Az év végi szövetségi díjátadón hirdetik ki az aktuális Magyar Bajnokot és a Wado EK kerettagokat.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagy sikerrel zajlott le III. Nyuszi-uszi amatőr úszóverseny

Az eddigiekben milyen eredményeket ért el az egyesületük ezen a tornán?

„Miden évben van Magyar Bajnokunk és Európa Kupa indulónk. Ez jó visszajelzés számomra, hogy megfelelő utón járunk a versenyzés területén. Folyamatosan követni kell az aktuális trendeket, szabályváltozásokat. A generációk között is van jelentős különbség, ami szintén megszínesíti az edzések összetételét és tervezését. Idén 7 versenyző kvalifikálta magát. Az előző évben mérsékelten vettünk részt nemzetközi versenyeken, ezért kíváncsian várom, hogy jelenleg milyen színvonalon mozog a mezőny.”

Mit jelent Önök számára az, hogy a csapatukból többeknek is sikerült kvalifikálniuk magukat az Európa Kupára? Milyen eredményeik voltak korábban nemzetközi porondon?

„Mindig nagy öröm, amikor kijutunk! Volt már korábban, hogy csak egy fővel, kétfővel utaztunk. De a felkészülésben részt vett mindenki, ez is bizonyítja a csapat erősségét. Viszont egy egész csoporttal utazni és együtt készülni közös céllal, felemelő érzés. Egyéni sport révén nehéz magas szinten készíteni a különböző korosztályokat, de a csapat elfogadó és segítőkész.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Két pontot Pilisen hagytunk

Az előző években is sikeresen kvalifikálta magát több versenyző a Wado Európa Kupára és Világkupára. Több alkalommal is feltudtunk állni a dobogóra egyéni és csapatverseny szinten is. 3 dobogós helyezésnek örülnék klub szinten, de nem elvárás. Legfontosabb a gyerek sportolásban az élmény és a belső motiváció kialakítása a sport iránti szeretetre. A teljesítmény emelkedése, ami néha kevés a dobogóhoz, ugyanakkor egyén és csoport szinten fejlődést jelent.

Szeretném megköszönni a környező települések Önkormányzatainak és intézmény vezetőinek a segítséget, mely hozzájárul a fejlődésünkhöz és sikereinkhez. Továbbá köszönöm a gyerekek és a szülők kitartó munkáját.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments