A lakótelepen élőket kihagyják a hulladékgazdálkodásból?

Úgy döntöttem nem mesélem el, hogyan szállították el a több hete összegyűlt zöld és szelektív hulladékot nagy nehezen a házunk elől, de maradjunk még a hulladékgyűjtés és -szállítás témakörénél. Mert egyre többen hívnak fel és azt kérdezik: „Miért tanítottam meg neki gyerekkorában a Föld napján, hogyan kell szelektíven gyűjteni a hulladékot, amikor ma úgyis egybeöntik a kommunális hulladékkal?” Van, aki azt mondta, hogy ő már csak azt követően gyűjti szelektíven, miután megtelik a kuka, mert azt legalább egy-két napos késéssel elszállítják, míg a szelektív zsákot hetekig sodorhatja a szél az út mentén. Mondják azt is, hogy azzal többet tesznek a környezetért, ha nem mossák el a műanyag flakonokat a drága és kevés vízzel, amikor a szelektív zsákok is mennek bele a tömörítős kukásautóba, ahonnan senki nem fogja ismét szelektálni.

A probléma nem nálunk a kertvárosban élőknél a legnagyobb, mert tőlünk, ha késve is és ha egybe is öntik, de legalább elszállítják a hulladékot. A lakótelepek lakóinak a szelektív gyűjtésre csak a szelektív hulladékgyűjtő szigetek adottak (ami nem csak lehetőség, hanem kötelesség is), ahová levihetik a szelektíven gyűjtött hulladékot. Mivel ezek a pontok nyitottak, nem csak az ott lakók, hanem a felelőtlenek is igénybe veszik, akik mindent és mindenhová odadobnak, leraknak.

Már évekkel ezelőtt javasoltam az önkormányzatnak a szigetek bekerítését, hogy csak a tömbök lakói nyithassák ki és használják a szelektív gyűjtőedényeket és ezzel távol lehetne tartani az illegális lerakókat. Azt mondták költséges. Persze, ha azt vesszük, hogy ha minden marad, még drágább lesz a szelektív gyűjtés, mert a szelektív szigetek így egyben az illegális depóniákat is jelentik, aminek sokkal drágább a felszámolása, mint a bekerítés lenne.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

2 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments