A szobi vonalon június 15-től változik a pótlóbuszok útvonala

Nagymaros és Zebegény között, a 12-es főúton, egy sávon már megindulhatott a közúti forgalom. Ennek köszönhetően június 15-én, szerdán hajnaltól a pótlóbuszok már Nagymaros és Szob között a főúton közlekednek, nem kell kerülniük Kóspallag és Márianosztra felé. A pótlóbuszok a vasútvonalhoz közeli közlekedése miatt a Szob és Zebegény közötti külön pótlójáratok és a vonatpótló hajójáratok is megszűnnek szerdától – írja a mavcsoport.hu.

A múlt hét csütörtök délutáni esőzés következtében 1700 méteres szakaszon 10 ezer köbméternyi sár- és kőlavina öntötte el a vasúti pályát Nagymaros és Szob között, a Dömösi átkelésnél. A MÁV szakemberei másnap délelőtt felmérték a károkat, a MÁV FKG még pénteken éjjel megkezdte a helyreállítást. Jelenleg vágányon járó fölmunkagépekkel végzik a vágányokon és azok között a törmelék eltávolítását. Az omlások következtében keletkezett károsodások helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  4 nap varázslat a Dunakanyarban, 60 zenei program a VéNégy Fesztiválon

Vonatok és pótlóbuszok

  • A vonatok a Nyugati pályaudvar és Nagymaros között az eredeti menetrendjük szerint járnak.
  • A Kismaros és Szob közötti pótlóbuszok 14-én, kedd éjszakáig még kerülő úton, Kóspallag–Márianosztra felé közlekednek. (Az utolsó ilyen járat a Kismarosra 00:43-kor érkező 2398-as számú vonat pótlóbusza.)
  • Június 15-étől a Nyugati pályaudvar és Szob közötti Z70-es és G70-es, valamint az éjszakai S70-es vonatok helyett a pótlóbuszok Nagymaroson és Szobon a vasútállomás elől indulnak, Szob alsónál a közeli Volán buszmegállóban (Szob SZTK), Zebegényben a vasúti megálló melletti ideiglenes autóbusz-megállóban állnak meg.
  • A buszok Szobról a megszokott vonatindulásokhoz képest 15 perccel korábban indulnak, illetve 15 perccel később érkeznek meg oda. 
  • A közúton – főként csúcsidőben – kialakuló esetleges torlódások miatt a pótlóbuszok menetideje növekedhet.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Részlegesen megújult a szobi kisvasút

A Szob és Fonyód közötti hétvégi Jégmadár expressz utasainak is Szob és Nagymaros között pótlóbusszal kell utazniuk, a Jégmadár expressz Nagymaros és Fonyód között az eredeti menetrendje szerint közlekedik mindkét irányban.

Hajójáratok

A zebegényi és a nagymarosi kikötők közötti vonatpótló hajók június 14-én még egész nap közlekednek. 15-én, szerdától vonatpótlás céljából már nem szállítanak utasokat az eddigi, reggeli és esti csúcsidőben induló vonatpótló hajójáratok, és megszűnik a vasúti bérletek, igazolványok és menetjegyek elfogadása is.

Nemzetközi vonatok

A vasúti pálya lezárása érinti a Szob, Párkány határállomásokon ki- és belépő nemzetközi vonatok közlekedését (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország felé közlekedő Metropolitan EuroCity, Báthory EuroCity, Metropol EuroNight vonatok):​

  • A nemzetközi vonatok továbbra is a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek meg, kerülő útvonalon közlekednek Rajka érintésével.
  • A kerülő útvonalon való közlekedés hosszabb menetideje miatt általában 40-80 perces késésekre lehet számítani mindkét irányban. A szerelvényforduló miatt esetenként a Nyugati pályaudvarról is késve indulnak.
  • A kerülő útvonal miatt a vonatok nem érintik Vác, Nagymaros-Visegrád, Szob, Štúrovo (Párkány), Nové Zámky (Érsekújvár) állomásokat.
  • A Szlovákia felől Rajkánál belépő, Budapestre tartó nemzetközi vonatok leszállás céljából Budapest-Kelenföld állomáson is megállnak. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán) ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments