Aktív időskori programok indulnak az Alsó-Ipoly völgyében

A RE-BIRTH című projekt fő célkitűzése az Alsó-Ipoly mentén élő, elsősorban idős korú lakosság egészségi és lelki állapotának javítása különböző közösségi események és aktivitást elősegítő rendezvények segítségével. A RE-START akcióterven (www.restart-skhu.eu) belül a 2022. március 1-én kezdődött, 16 hónapig tartó projekt keretében az Alsó-Ipoly völgy több településén is különböző kulturális, hagyományőrző és sportrendezvények, továbbá tréningek és előadások kerülnek megrendezésre – olvasható a PONTIBUS Európai Területi Társulás sajtóközleményében.

A zselízi Csemadok vezető partnerként szervezi meg a projekt keretében a rendezvények döntő többségét. A programok egyik fő célja a fiatalok számára történő tudásátadás, amelynek során az idősebb korosztály a tradicionális ételek elkészítését tanítja meg az érdeklődő fiatalok számára. Emellett megrendezésre kerülnek a hagyományőrzés szempontjából fontos fesztiválok (pl. szüreti fesztivál, farsang). Elsősorban az idősebb korosztály számára életvezetési tanácsadás előadássorozat is megrendezésre kerül, amely során egészségmegőrzésről, életvitelről és lelki egészségről szóló előadásokon lehet majd részt venni. Zselízről kiindulva egy napos, buszos kirándulás során felkereshető lesz a bernecebaráti és az ipolyszalkai tájház, ahol a helyi kulturális értékek és hagyományos kézműves tevékenységek bemutatására kerül majd sor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A Bernecebaráti Turisztikai és Kulturális Egyesület Bernecebarátiban a helyi kézműves hagyományokat mutatja be: kosárfonást, palóc furulya készítést, kötést, horgolást és varrást tanulhatnak az érdeklődők. Az aktívabb időtöltést kedvelők zarándoklaton vehetnek részt a Nemeshegyi kápolnához, illetve egy kiállítással egybekötve megrendezésre kerül a Szokolyi Alajos emlékfutás és kerékpározás.

Az Ipolyszalkai Tájházat fenntartó Ipoly Kulturális és Turisztikai Egyesület (Ipel’ské Kultúrne a Turistické Združenie), a projekt keretében a Tájházat bővíti egy új épülettel, amely révén nagyobb létszámú csoportokat is fogadni tudnak majd.

A Dunakanyar-Ipoly-Börzsöny Területfejlesztési Nonprofit Kft. informatikai tréningeket és mentális egészségfejlesztési tréningeket szervez kifejezetten időskorúak számára. Az informatikai tréning elősegíti az egyedül élő időskorúak kapcsolattartását rokonaikkal, ismerőseikkel, míg a mentális egészségfejlesztés az elmagányosodás negatív hatásait hivatott kezelni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Az összesen 35 rendezvényen a tervek szerint nagyjából 1500-2000 résztvevő fog részt venni, amely igen jelentős létszám a terület lakosságszámát figyelembe véve. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments