Csaknem 426 ezren kapnak értesítést a NAV-tól

Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csaknem 426 ezer gazdálkodónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről. A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza – olvasható a hivatal közleményében.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Többségüknek a cég- vagy ügyfélkapura, a cégkapura nem kötelezett gazdálkodóknak pedig postán érkezik az értesítés A kivonat mellett a NAV-tól késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk keletkezett.

Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületén is bármikor megtekinthető, az eBEV portálon a Szolgáltatások > Adószámla és pótlékadatok > Adószámla funkciónál. Az adószámla adatok értelmezésében és az egyes teendőkben a NAV honlapján elérhető ADÓSZÁMLA információs oldalon további segítség található. A tavalyi évre felszámított pótlék a Szolgáltatások > Adószámla és pótlékadatok > Pótlék-levezetés funkcióval kérdezhető le. Erre a gazdálkodóknak 2022. június 16-tól lesz lehetőségük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik. A befizetési módokban a NAV honlapján, az Ügyféliránytű > Számlaszámok a befizetéshez útvonalon elérhető, „Ki, hogyan fizethet a NAV-nak?” című tájékoztatás, és a 35. számú, Bankkártyás adófizetés című információs füzet segít részletesebben.

Az „Átvezetés és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű űrlapon a túlfizetés kiutalása, vagy tartozásra átvezetése kezdeményezhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments