Elődjénél több szempontból is praktikusabb lesz az új deákvári hajléktalanellátó

Szeptember végére kellene elkészülnie az új váci hajléktalanellátónak, aminek megépítésére fél évet kapott a kivitelező. Az épület felújítási munkálatainak elkezdésére március 21-én adta át a területet az önkormányzat, ami ha elkészül, jobb és szakszerűbb elhelyezést biztosíthat a rászorulók részére. Az új intézmény átadásával megszüntetik a Rákóczi téren jelenleg működő szállót, így ez a feladatellátás kikerül a belvárosból – tájékoztatta az ESTV Híradót az építkezésre látogató Inotay Gergely alpolgármester.

Még az előző városvezetés döntött arról, hogy az Önkormányzat egyik telephelyén, a Deákvári fasor 2-es szám alatt új hajléktalanszállót alakítanak ki. A projekt folytatásaként 2020-ban már a jelenlegi városvezetés fizette ki a tervezés, illetve az építkezés 20 millió forintos költségét. A kivitelezőnek márciusban adták át a munkaterületet, a szerződés szerint pedig fél év áll rendelkezésre a régi épületet felújítsák. A helyszínre kiérkező Inotay Gergely elmondta: Az új intézmény kialakításával a hajléktalanellátás feladata jobb feltételekkel kerül ki a belvárosból az alsóvárosba.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

„Mindenek előtt fontos tudni, hogy korábban a szociális szolgáltatások háza kezelte a hajléktalanszállót. Jelenleg a két intézmény egyesülésével telephely szerint is a szakmai egység itt működik a Deákvári fasor 2-ben, tehát a munkaerő szervezés szempontjából is sokkal praktikusabb, hogy itt helyben épül fel a szálló” – nyilatkozta az alpolgármester. Majd hozzátette: Jogszabály határozza meg, hogy a 30 000 lakosságszám feletti településeknek milyen típusú hajléktalanellátást kell biztosítani. Ennek az új szálló is maradéktalanul megfelel.

A régi épülettel szemben az újnál további előnyt jelent majd, hogy az ellátás három típusa – az éjjeli menedékhely, a nappali melegedő és az átmeneti szállás – egymástól elszeparálva működhet majd. Erről már Járja Andrea, a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője beszélt az ESTV Híradójának.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

„Természetesen mindennek örülni kell, amiben egy szakma helyet kap, de a pandémia világította meg számunkra legjobban azt, hogy nagyon nagyon sok járványügyi eljárás során más szempontokat is figyelembe kellett venni. Itt sikerült azokat az egységeket különválasztanunk, amiket esetleges lezárások esetén figyelembe kell venni. Így külön egységenként tudnak üzemelni azok az egységek, amelyeknek akár egy járványügy esetén nem szerencsés érintkeznie” – fogalmazott az igazgató.

A Rákóczi-téri épület eredetileg nem hajléktalanellátónak épült: volt korábban idős otthon és óvodaként is funkcionált. A régivel ellentétben az új épületet viszont az előírások betartása mellett a szakmai szempontok figyelembevételével tervezték. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments