Érvénybe lép a Máv és a Volán nyári menetrendje

A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, a vasúti pedig június 18-án lép életbe. A népszerű turisztikai helyeket lényegesen sűrűbben kiszolgáló menetrend augusztus 28-ig lesz érvényben, melyet az utószezoni menetrend követ, alkalmazkodva a turisztikai szezonok változásához – írja a mavcsoport.hu.

A MÁV-START már a vakáció előtt egy hónappal, május 16-tól sűrítette a hazánk legnagyobb tavához irányuló vonatforgalmat, valamint modernebb és komfortosabb járműveket indít ezen úticélok felé az előszezonban. Olyannyira vonzóvá vált a vasúti utazás, hogy június 12-ig már több mint 480 ezren utaztak, ez 2019. azonos időszakával összehasonlítva 80 százalékos növekedést jelent. Minden esély adott az idei rekorddöntésre az utasszámokat tekintve, ezért még magasabb fokozatra kapcsol a MÁV-Volán-csoport. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján június 18-tól több kiindulópontról több expresszvonat fog közlekedni a Balaton felé, újra elérhetővé válnak a tavaly megkedvelt napijegyek és kedvezményes jegyek, valamint a déli partra étkezőkocsik, az északi partra pedig bisztrókocsik is közlekednek. A vasúttársaság a kerékpáros utasai számára egységes tarifával és jelentősen növelt kerékpárkapacitással készül.

Június 16-tól, a nyári tanszünet kezdetétől az ország számos pontjáról még kedvezőbbé válik a Balaton elérése Volánbusszal. Több új járat indul, egyes járatok gyakrabban és több települést érintve közlekednek, illetve számos városban tovább javulnak az autóbuszok és a vonatok közötti átszállási lehetőségek. A menetrendi fejlesztéseknek köszönhetően többek között Eger, Gyöngyös, Bátonyterenye, Pásztó, Kiskunmajsa, Dunaújváros, Pécs, Komló, Lenti, Zalaegerszeg, Szombathely, Körmend, Győr, Pápa, Ajka, Veszprém térségéből is bővül az utazási lehetőségek kínálata.

Fontos a szolgáltatás minőségében, hogy az ország legtöbb területéről átszállásmentes eljutást biztosítson a MÁV-START a Balaton partjára a nyár folyamán. Ezért több új expresszvonatot vezet be a főszezoni menetrenddel.

A hazajutást segítve új Tekergő expresszvonat fog közlekedni vasárnaponként Balatonfüred és Budapest-Kelenföld között. A vonat Balatonfüredről 15:47-kor indul, megáll Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonakarattya, Székesfehérvár és Velence állomásokon, Kelenföldre 17:55-kor érkezik.

Fedélzeti szolgáltatások egyes vasúti járatokon

A MÁV-START tervei szerint 2022 nyarán az Utasellátó fedélzeti vendéglátási szolgáltatása már nem csak a déli parton, hanem az északi part felé is elérhető lesz. A déli parton az előszezonban, június 9-től az utószezon utolsó napjáig, szeptember 12-ig közlekedik étkezőkocsi Budapest és Keszthely közötti a Balaton InterCity vonatokban, a főszezonban napi 8 pár vonatban.

Minden Balaton InterCity vonaton lehet a nyári főszezonban étkezőkocsiban utazni, amelyek közül kettőnek már frissen megújult a külső és belső arculata. Szeptemberig összesen négy felújított, komfortjavított étkezőkocsi áll forgalomba.

A megújulás részeként a kocsik megkapják a legújabb külső és belső arculatot, modern vizuális fedélzeti utastájékoztatás épül ki, USB-töltőket szerelnek be, valamint teljesen megújul a konyhatechnika. Utóbbi során praktikusabb tárolófelületeket alakítottak ki, új sörcsapot, karos kávégépet, modernebb fagyasztókat, hűtőket és sütőt építettek be, valamint az elszívóberendezés hatásfoka is javult. Az étkező-bisztrókocsik utastere két részre oszlik: az éttermi részben öt négyfős és öt kétfős asztal található, tehát összesen harminc hellyel rendelkezik. A kocsik másik végében lévő bisztrórészben három box és egy bárpult található bárszékekkel, itt huszonegy fő tud leülni.

Az északi parton a főszezonban június 18-től indulhat a bisztrókocsi-szolgáltatás a Kék Hullám InterCity-k és a Levendula IC vonatok IC+ kocsijaiban, összesen napi 8 pár járaton. (Fotó: MÁV) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments