Északi szomszédunk fővárosában jártak a szlovákul tanuló váci diákok

Pozsonyba kirándultak a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett szlovák nyelvtanfolyam résztvevői. A nap folyamán sok helyen nemcsak különféle magyar feliratokat olvastak a diákok, hanem a velük kommunikáló pozsonyiak közül is sokan kedvességből azonnal áttértek a magyarra, ezzel is megerősítve Pozsony máig aktuális multikulturalizmusát és többnyelvűségét.

A tanév végét a diákoknak az iskolai kirándulások teszik még színesebbé. A közös szórakozás mellett saját szemükkel láthatták a különféle érdekes helyeket, emlékműveket, épületeket, amelyekről a tanórákon hallottak. Nagyon tiszteletre méltó, amikor ilyen kirándulásokon nem kisdiákokat láthatunk, hanem olyanokat, akiknek fejét már némi ősz hajszál is tarkítja, és időnként lassítaniuk kell a tempón. A szlovák nyelvtanfolyam hallgatói az idősebb korosztályból valók, de szellemiségük vetekszik a fiatalokéval. Sokan közülük szlovák nemzetiségi falvakból származnak, és érdeklődnek Szlovákia iránt. Ezért a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából immár negyedik éve tanulják a nyelvet. A közelmúltban Pozsonyba kirándultak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Két kiállítás nyílik egyszerre a Margaréta Kávéházban

Martina Pilling tanfolyam vezetőnek köszönhetően teljesen felkészülten indultak el az útra. Az elmúlt hetekben saját maguk készítettek Pozsony kulturális nevezetességeiről szóló beszámolókat, hogy a helyszínen mérhessék össze tudásukat egymással. Tudatos „öko” turistákként vonattal mentek, majd a Grassalkovich-palotánál egy sétát tettek az óvárosban. A Pozsonyi várban meglátogatták Csehszlovákia 1989-es viharos eseményeit bemutató kiállítást. Megtekintették a népszerű Kék templomot is. Majd kellemes meglepetés várta őket a pozsonyi Szent Márton Székesegyházban, ahol Haľko József segédpüspök úr magyar nyelven biztosította részükre a szakmai vezetést. A Dóm látogatását egy még kellemesebb program követte: egy szlovák étterem látogatása és az étlap specialitásainak megkóstolása. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments