Göröngyös úton a csillagokig

A Váci Madách Imre Gimnázium palettáját évek óta színesíti a csillagászat szakkör. Hogy miért pont csillagászat? Egyrészt, rengeteg embert már kisgyerek kora óta elvarázsolja a csillagos égbolt, sokakat inspirálnak a tudományos-fantasztikus történetek. Másrészt, a csillagászat egy olyan komplex tudományterület, amely rengeteg tehetséges diáknak felkeltheti az érdeklődését – Kardos-Csiky Tibor írása.

Az iskola úgy érezte, hogy a Nemzeti Tehetség Program keretei között egy új szintre lehet emelni a diákoknak nyújtott élményt. A „Per Aspera Ad Astra” címmel beadott pályázat megvalósítása zárul a napokban.

A név kiválasztásában (Göröngyös úton a csillagokig) az játszott szerepet, hogy nagyon elegánsan fejezi ki, hogy még a legtehetségesebb diákoknak is meg kell küzdeniük a céljaikért. Persze utólag kiderült, hogy még ennél is találóbb, hisz a 2020 őszén indult program első szakköri alkalma után (az ország középiskoláival egyetemben) kényszerű volt az átállás a digitális oktatásra.

Az interaktív előadások nagy részét Fockter Zoltán csillagász tartotta, és a fiatalok, ha csak virtuálisan is, de felfedezték a Naprendszert, a távoli galaxisokat, megismerkedtek a kozmológia alapjaival. Megtanulták, hogy mit jelent az űridőjárás kifejezés és azt is, hogy milyen hatással van mindennapi életünkre. Kiderült számukra, hogy bár nagyon sokan (sajnos) kidobott pénznek tekintik a csillagászati kutatásra szánt összegeket, mégis az emberiség mennyi mindent köszönhet ezeknek. Nem pusztán a fizika iránt lelkesedők kíváncsisága lett kielégítve (hiszen a csillagászatot legtöbbször ezzel a tudományterülettel társítják gondolatban), de találtak kapcsolási pontot azok a diákok is, akiknek a földrajz, a biológia, az informatika, vagy éppen a vizuális kultúra volt a kedvenc tantárgya.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elindult a tájépítészek váci programja

Persze a reáltudományok elképzelhetetlenek matematika nélkül, több mém is úgy ábrázolja például a fizikát, hogy az egy gyönyörű trójai faló, melynek a belsejében az ádáz görög harcosok helyett a még ádázabb matek található. A csillagászati számításokban való elmélyülést Horváth Edit tanárnő segítette a csoport tagjainak.

Két nemzetközileg is nagy szaktekintélynek számító tudós, Dr. Kiss László és Dr. Frey Sándor is megtisztelt minket azzal, hogy előadásokat tartottak nekünk. Többek között megtudhattuk, hogy miként fedeznek fel napjainkban újabb és újabb exobolygókat, miként térképezik fel a Tejútrendszert. Olyan izgalmas témák is terítékre kerültek, hogy mit is tudunk jelenleg a fekete lyukakról, vagy milyen elképzelései vannak a tudománynak a Földön kívüli életről.

A pályázat lehetővé tette, hogy az iskola nagyszerű távcsöveket vásárolhasson, valamint azt is, hogy a szakkör tagjai több kiránduláson is részt vehessenek, de 2021 tavaszán még mindig tartottak a lezárások. Így a szuper eszközeink (a távcsövek mellett könyveket és jobbnál jobb szemléltető eszközöket sikerült beszerezni) a szertárban és a könyvtárban várakoztak, miközben diákjaink szobájuk négy fala közt készültek hősiesen (és olykor kicsit elkeseredetten) az érettségire, legyen az rendes, vagy előrehozott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elismerés a Vác Városi Levéltárnak és a Madách Imre Művelődési Központnak

Elérkezett azonban a május, és a rettegett (vagy várva várt) vizsgák mellett végre lehetett iskolába menni! Ki is használtunk a lehetőséget, az előző tanév végén és az idei évben több észlelést is tartottunk és a távcsövek mindig nagy sikert arattak. Nappali észlelés során megfigyelhettük a Nap felszínén található napfoltokat, de természetesen a legszebb dolgokat éjszaka láthattuk. Az azóta eltelt időben legeltethettük szemünket a Szaturnusz gyűrűin, a Jupiteren és a 4 legnagyobb holdján, illetve megvizsgálhattuk a Holdat teljes pompájában és távoli, különleges csillagokat is megtekinthettünk.

Kétszer jutott el csoportunk a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, ahol fiatal, lelkes és nagyon felkészült előadók tartottak jobbnál jobb előadásokat. A gravitációs jelenségeket olyan elegánsan szemléltették egy trambulin és különböző súlyok és golyók segítségével, hogy rögtön eldöntöttük, ezt a jó gyakorlatot lemásolja iskolánk. Volt lehetőségünk meteoritokat vizsgálni mikroszkóppal és természetesen a csillagvizsgáló hatalmas teleszkópjával is végezhetettünk megfigyeléseket.

A szakkör tagjai egy tanulmányút során meglátogatták az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetrajzi Múzeumát, ahol ásványtani és biológiai előadásokon vettek részt. A kirándulást a csoport az ELTE Planetáriumában egy általános égboltismereti foglalkozással zárta.

A modern csillagászat elképzelhetetlen az informatika felhasználása nélkül, a programozás és a robotok világába Csolák Veronika tanárnő engedett bepillantást a szakkörösöknek.

Bár több évtizede jelen van az emberiség az űrben, mégis mondhatni, az űrjog gyerekcipőben jár. A nemzetközi egyezmények nehézségeiről, érdekességeiről dr. Csiky Luca adott elő, és a hallgatóság jó kérdésekkel jutalmazta. Ez is mutatja, hogy mennyire különleges a jogalkotásnak eme szegmense.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

Rengeteg gyereket és felnőttet varázsolnak el a tudományos-fantasztikus könyvek és filmek. Lazításképp az egyik foglalkozáson a szakkör tagjaival megnéztük a Csillagok között című filmet, de utána nem maradhatott el a „szakmázás” sem, érdekes vitát folytattunk arról, hogy milyen kutatások finanszírozása lehet szükséges különböző válságok idején, valamint arról, hogy a különböző szervezetek milyen eszközöket használhatnak arra, hogy álláspontjukat alátámasszák.

A program célja a tudományos érdeklődés felkeltése, valamint a jövő szakkörei számára egy megfelelő eszköztár kiépítése volt. Úgy érezzük, ezt sikerült elérnünk. A programban részt vevő két diák, Göblyös Anna és Vámos Zsigmond részt vettek az ELTE TTK Csillagászati Tanszékének Tudományos Diákköri Konferenciáján, pályamunkájukkal kijutottak az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, dolgozatuk minősége alapján nem a középiskolások, hanem az egyetemisták között versenyezhettek.

Reméljük a program vége egy új utazás kezdete iskolánkban. Az idei évben is nagy sikere volt a szakkörnek, reméljük az elkövetkező évben csillagunk tovább emelkedik, talán kevésbé göröngyösen. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments