„Hiszek abban, hogy érdemes a régit az újjal összehozni” – interjú Csepregi Évával

A Neoton Família, hosszú élete során számos átalakulást élt meg. Személy szerint, neked volt valaha olyan törés, amikor úgy gondoltad, hogy nehéz továbbmenni a zenekarral, külön utakon folytatnád? – Kérdeztük Csepregi Évát a Neoton Família frontemberét egy interjúban, ugyanis július 23-án ők is fellépnek a XXVIII. Váci Világi Vigalom hétvégéjén – Dobóczki Judit írása.

A Neoton Família, hosszú élete során számos átalakulást élt meg. Személy szerint, neked volt valaha olyan törés, amikor úgy gondoltad, hogy nehéz továbbmenni a zenekarral, külön utakon folytatnád?

„Volt ilyen alkalom, amikor 1992-ben, a fiam születésénél úgy éreztem, hogy új élet kezdődik és úgy gondoltam, a zenélésnek is vége. Időközben Éva Neoton lett a Neotonból, ez sikeres formáció volt, de a fiam születését fordulópontnak tekintettem. El is mentünk külföldre, de összesen félévig voltunk kint. Skóciában életünk. Hazahúzott a szívem, nagyon hiányzott minden. Bár készítettem egy lemezt Fura világ címmel (1993), három évig nem léptem fel. Ezt követően szóló karrierem volt, majd 1998-ban volt egy nagy koncertünk az Arénában, onnantól kezdve elkezdett újra alakulni minden a csapattal.”

Hogyan emlékszel, mit éreztél akkor, amikor a zenekar frontemberévé váltál?

„Próbáltunk egy másik lányt is magam mellé, de végül én maradtam. Két vokalista lány került mellém, ők a feloszlásig velünk zenéltek, 1982-1990 között. A Neoton Família mindig is olyan zenekar volt, ahol több szólista is volt, ez mindig sajátja volt a zenekarnak. Nem kizárólag az énekesen van a fókusz. A több szólistából, egy nagy vokál állt össze. Ezért színes a műsor, ezért nem volt soha elő zenekarunk sem. A repertoár is színes. Van rock, líra, disco a dalok között.”

Ez az oka a töretlen sikernek? Én úgy látom, hogy a slágereket idősek, középkorúak és fiatalok is ismerik, sőt szeretik.

„2005-ben volt egy koncert a Népstadionban Végvári  Ádámmal, Baracs Jánossal. Ezután együtt maradtunk, de a fiam, Dávid is 15 éve dobol a zenekarban, Lukács Andi és Laci, akik egy házaspár, gitároznak, zongoráznak és énekelnek. A koncertek mindig fejlődtek. Sokat adunk a látványra, animációra, többnyire régi dalokat játszunk, a közönség ezeket várja, szereti, de a pandémia alatt írtunk új zenét is. Ezt Vácon is eljátsszuk majd, klip is forgott hozzá . Újratervezés, ez a címe a dalnak, és az albumnak is. Ezt a Dávid írta. Jópofa, hogy a két generáció összejött egy dal erejéig, a klipet is egy fiatal csapat készítette. Tehát hiszek abban, hogy érdemes az újat a régivel összehozni.  A Kalapot fel, egy másik újabb dal, ami szerepel majd Vácon is. Ennek az a története, hogy mindig van kalap a koncerteken, ezt be szoktam dobni a közönséghez, hogy divatba hozzuk. Imádom a kalapokat, főleg a 90-es években szoktunk rá, akkor mindenkinek volt kalapja, de valójában én szeretem nagyon. Ez azért is van, mert jól áll, és amikor elmegy a frizura a koncerten, egy kalap ápol és eltakar. De szerintem mindenkinek jól áll.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Tudatosult bennetek az, ha igen, mikor, hogy ikonok vagytok?

„Egyedülálló a mi sikertörténetünk. 10 éven keresztül voltunk a távol-keleti piacon a slágerlisták élén, számos aranylemez bizonyítja ezt. Más ilyet nem ért el itthon. 10 évig jártunk Japánba turnézni, 1983-ban a Yamaha fesztiválon már sikeresek voltunk. Itthon is rengeteg lemezt adtunk el, 8-9 millió darabot összesen. A rajongók még most is vadásszák a külföldön megjelent lemezeket, hozzák a koncertekre, mutatják, hogy sikerült megszerezniük külföldről. Amire büszke vagyok, hogy nem külföldre készültek a dalok, hanem a magyar közönségnek. Témát, stílust tekintve, csak a magyar pop, rock disco stílusokhoz. Valószínűleg ez a közép-európaiság volt vonzó ezeknek az országoknak. Volt, hogy funky-t, vagy japános hangzást akartak itthon belerakni, de nekik nem kellett, ők ezt akarták. Japánban egy dalt adtunk elő ráadásként, az japánul volt. De semmi több. A sztárságot pedig nem nehéz megélni. Ez valójában kötelez. A dalok, színpad, a színpadi jelenlét, koreográfia, ez mind idővel kialakul, most is azokat és úgy játsszuk, mint régen, élőben. A Neoton életérzés különleges dolog, ez az, amit sugallni is kell, ebből nem szabad engedni, meg kell tartani azt a sugárzást, amit a dalok engednek. Már nem ugrálok akkora terpeszeket, mint régen, de a színpadi jelenlét nemcsak erről szól, ez előadóművészet. Az ikonná válás tehát kötelez, jól kell szólni, kinézni, énekelni és akkor elégedett a közönség, ha visszakapja azt a nosztalgiát és ezt az életérzést, ami a Neoton sajátja, mert ezt szereti és ismeri.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Az sem teljesen megszokott, hogy egy kortárs zenekar slágerei egy színpadi mű alapjait adják. Szép nyári nap musical munkálataiban részt vettetek? Szeretted?

„Pásztor Laci dalai kerültek be a musicalbe, ő részt vett a munkában, valamint Bereczki Zoli és Kasza Gábor, akik sokat tudnak a Neoton hangzásról. Ők segítettek az Operettnek, ahol 200-szor ment le az előadás. A második felvonásban én is ott voltam, amikor el tudtam menni. Kimentem a színpadra és azonnal zúgott a taps. Egy dalt énekeltem. Nagyon szerettem, nagyon jó élmény volt.”

A hajó és a hajózás több dalban is visszatérő motívum. Ennek van szimbolikája, jelentősége?

„A hajó egy nagyon erős szimbólum. Az új lemezen is van egy dal, Egy hajóban címmel. Hajózunk az élet tengerén, egy hajóban evezünk. Ez közhelynek tűnik, de az ember úszik ég és föld között a vízen. Ahogy a Santa Maria is egy álmot vált valóra, amikor a 70-es években elvágytunk, a Nem szállunk ki a hajóból, azt üzeni, megyünk és csináljuk tovább, volt egy Visz a hajó, fúj a szél című dal és most az Egy hajóban. Ez pedig a mögöttünk álló nehéz időszakra vonatkozik. Ezek költői eszközök, érdemes vele élni, ha ezt megfogalmazzuk, az emberek, a közönség érti, hogy mire gondolunk.”

Kérlek, mesélj az alapítványról kicsit. Kiknek, hogyan próbáltok segíteni? Miért fontos ez Neked?

„A Fényszóró Alapítvány 1995-ben jött létre. Sérült emberekkel foglalkozik, az ő kulturális életük szebbé tétele a cél. De célja az ép és sérült gyermekek, fiatalok közötti esélyegyenlőség megteremtése is. Mostanában kicsit visszavonultunk a covid miatt, de azért ellátogattunk pár helyre. Váchoz nagyon kötődünk. Az egyik kuratóriumi tagunk váci és Garay Nagy Norbert festőművész szintén, aki támogatott bennünket, volt nála árverés is, barátság alakult ki köztünk.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Mit jelent számodra a Balaton?

Gyerekkorom úttörőtáborai nagyon emlékezetesek voltak, akkor találkoztam először a Balatonnal. Még a Neoton előtt is sokat turnéztunk a Kócbabákkal a tónál, de később is, mindig volt balatoni turné, minden évben. Nekem Zamárdiban van egy lakásom, oda járunk nyaralni. Imádjuk Zamárdit és az egész Balatont.  Sokszor összejön a család itt.”

Fontos a csend, hogy elvonulj a városi forgatagból?

„Nagyon fontos. Itt fel tudok töltődni. Sokszor átmegyek Tihanyba, az Apátságba. Ott elmélyedek a gondolataimba. Sokszor már nem is kérnek belépőt (nevet) meglátnak, és azt mondják: jaj persze, menjen csak be. A szívemhez szól az a hely. Előfordul, hogy csak utazgatok körbe és mindenhol megállok és nézelődöm, céltalanul. Gyönyörködöm.”

Látszólag semmit nem változol. Mindig sugárzol, vidám vagy, tele élettel. Hogyan töltődsz?

„Nem is tudom. A Neoton életérzés belőlünk fakad. A régi nagy dalok amikor készültek, mindig magunkból indultunk ki, magunknak írtuk a dalokat, ez kötelez. Igyekszünk megőrizni azt az optimizmust, szeretetet, amiben hiszünk. Ezt az emberek felé kell sugározni, a dalok hallatán ők szórakozni akarnak. Nekem semmiképpen nem munka, hogy lelkileg rendben legyek. Külsőleg változik az ember, de próbáljuk megőrizni magunkat. Az optimizmus hozott dolog, nagy ajándék a sorstól, hogy ilyen természettel vagyok megáldva. A 12 új dalunk azt tükrözi, hogy 2021-ben hol tartottunk. Ez nem volt mindig vidám, de az ember lehajol a témáért, ami ott hever az utcán, de mégis optimista, a címadó dal az Újratervezés is erre utal. Mi tudunk újratervezni.”

Mi lesz a legnagyobb esemény idén, amire készültök?

„Idén október 22-én a Papp László Sportarénában lépünk fel. Ott 98 százalékban a régi dalokkal készülünk, de egy-két új számot be fogunk venni, az alkotókedvünk megmaradt, ezt látni fogják a nézők. Még van új mondanivalónk.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments