Még mindig nincs válasz, visszakerül-e a váciakhoz a magántulajdonba adott Káptalan utcai épület

Több hét elteltével sem kapott választ a városvezetés azokra a leveleire, mely egyrészt a város országgyűlési képviselőjét, másrészt az állami vagyonkezelő illetékeseit informálta a Káptalan utca 16. számú ingatlanegyüttes ingyenes magánkézbe adása kapcsán kialakított önkormányzati álláspontról – írja a vac.hu.

Emlékezetes, miután az MNV Zrt. hónapokig egyeztetett az önkormányzattal, hogy az épületet a vagyonkezelői jog helyett tulajdonba adnák, váratlan fordulat következett be a történetben. Az állami vagyonkezelő arról értesítette az önkormányzatot, hogy inkább elveszi a vagyonkezelői jogot is a várostól. Majd hamarosan megjelent a Magyar Közlönyben, hogy az értékes váci ingatlant egy zebegényi székhelyű egyesületnek adják ingyen magántulajdonban. Ilyen még nem történt a rendszerváltás óta Vácon.

Bár Matkovich Ilona polgármester a Rétvári Bencéhez írt levelében hangsúlyozottan utalt arra, hogy a mindig is városi kezelésben lévő épület korábban is közösségi célokat szolgált és továbbra is a város polgárai javára szeretnék hasznosítani, egyelőre nem érkezett reagálás az országgyűlési képviselőtől. A városvezető a személyes találkozójukon is kérte, járjon közbe, hogy változzon meg az az itt élőket igazságtalanul érintő kormánydöntés, mely szerint egy magánalapítvány ingyen juthat hozzá ilyen közvagyonhoz. Emellett megerősítette, hogy Papp László gyűjteményének a korábbiak szerint, helyet ad az önkormányzat állandó kiállítás formájában.

A nemzeti vagyonkezelőhöz írt tájékoztatóban is hivatkozott azokra a szerződésekre és dokumentumokra, melyek bizonyítják: szó sem volt arról, hogy a bérlőt el akarják távolítani az épületből, sőt a jelenlegi városvezetés kötött vele először szabályos szerződést az épület használatára. Ám miután lejárt a Papp Lászlóval megkötött szerződés, ő jogcím nélküli használóként konfliktust keresett az épületegyüttes más részein lakókkal, a törvényi előírás szerinti átadás-átvételre érkező hivatali dolgozókat pedig megakadályozta abban, hogy az óraállásokat leírják. Jelenleg Papp László mindenféle jogcím nélkül használja az épületet, amelyet az önkormányzat a váciak előtt akar megnyitni közösségi házként.

Mint ismert, a májusi testületi ülésen arról döntöttek a váci képviselők, hogy ismételten kérik az épület városi tulajdonba adását, illetve a vagyonkezelői jog visszaadását. (Ezt a kérést hónapokkal ezelőtt – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő érdeklődésére – egyszer már megtették!) Ám mindeddig sem az említett két levélre, sem a testületi döntést tartalmazó tájékoztatásra nem kapott semmilyen választ Vác. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments