Nincs elég pénz a lepencei strand felújítására

Bár úgy volt, hogy egy, a közbeszerzéseken gyakran nyertes cég újíthatja fel a lepencei strandot, amely 15 éve üresen áll, most mégis pénzhiányra hivatkozva nyilvánították eredménytelennek a közbeszerzést. Így a 890 fő befogadására alkalmas szabadidős komplexum továbbra is csak álom marad – derül ki az atlatszo.hu cikkéből. 

Sokaknak fűződnek szép emlékei Visegrád egykor népszerű fürdőkomplexumához, a lepencei strandhoz. A Dunakanyarban élők a mai napig emlegetik, hiszen különleges formájával és elhelyezkedésével rengeteg ember szívét hódította meg. A 2010-es évek végén pedig úgy tűnt, az ország döntéshozói is láttak benne potenciált. A kormány turisztikailag kiemelt térségnek nyilvánította a Dunakanyart és egy sor nagy összegű beruházást helyeztek kilátásba. Többek között ekkor döntöttek arról, hogy 4 milliárd forint értékben fejleszteni fogják a váci barokk belvárost (3 milliárd), valamint a múzeumnegyedet (1 milliárd) és ekkor ítéltek 2 milliárd forintot a Lepence strandfürdő helyrehozatalára is. De, mit ahogy az Átlátszó cikkéből is kiderül, városunk fejlesztéséhez hasonlóan, határozatlan ideig még ez is váratni fog magára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pest vármegyében is támogatták az önkormányzatokat

A strand 2007-ben zárt be, azóta csak pusztul, a betonelemeket graffitik díszítik, az odavezető utat pedig benövik a növények. A területen való építkezést ráadásul az is nehezítheti, hogy 2020-ban kiderült: az egyik terv két helyen is Natura 2000-es területet érint. A Duna-Ipoly Nemzeti Park jelezte, hogy élőhelyen nem tudnak hozzájárulni épület elhelyezéséhez és a terület igénybevételéhez. De erre a problémára még úgy tűnt találtak megoldást, hiszen 2021-ben kiírták a kivitelezésről szóló közbeszerzési eljárást. A beérkezett ajánlatokat idén májusban bírálták el. Akkor úgy tűnt, meg is van a nyertes: a Jánosik és Társai Ipari, Szolgáltató és Karbantartó Kft. nettó 4 494 864 742 forintért vállalta a munkát, szemben a BUILD IT Mérnökiroda Kft. nettó 4 956 210 136 forintos ajánlatával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pest vármegyében is támogatták az önkormányzatokat
Lepence strandfürdő látványterv (forrás: visegrad.hu)

A 890 fő befogadására alkalmas szabadidős komplexum – amely zárt és fedett élményfürdővel, egyedi szaunavilággal, étteremmel, illetve kültéri medencékkel és szabadidős létesítményekkel bővült volna – azonban mégsem mostanában lesz kész. Egy június 9-én közzétett dokumentum szerint ugyanis az eljárás mégis eredménytelen lett, mert a Jánosik és Társai egy június 1. napján kelt hiánypótlásra nem reagált határidőn belül. Ennek eredményeképp az egyetlen érvényes ajánlattevő a BUILD IT Mérnökiroda Kft. maradt. Az ő nettó 4,9 milliárdos ajánlatukat azonban, miután a „rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő”, nem tudták elfogadni. Így a közbeszerzési eljárás eredménytelen lett.

Az Átlátszó teljes cikke, amiben részletesebben is ismertetik a kivitelező cégek hátterét, valamint a strand egykori tulajdonosait ITT olvasható el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments