Nincs elég pénz a lepencei strand felújítására

Bár úgy volt, hogy egy, a közbeszerzéseken gyakran nyertes cég újíthatja fel a lepencei strandot, amely 15 éve üresen áll, most mégis pénzhiányra hivatkozva nyilvánították eredménytelennek a közbeszerzést. Így a 890 fő befogadására alkalmas szabadidős komplexum továbbra is csak álom marad – derül ki az atlatszo.hu cikkéből. 

Sokaknak fűződnek szép emlékei Visegrád egykor népszerű fürdőkomplexumához, a lepencei strandhoz. A Dunakanyarban élők a mai napig emlegetik, hiszen különleges formájával és elhelyezkedésével rengeteg ember szívét hódította meg. A 2010-es évek végén pedig úgy tűnt, az ország döntéshozói is láttak benne potenciált. A kormány turisztikailag kiemelt térségnek nyilvánította a Dunakanyart és egy sor nagy összegű beruházást helyeztek kilátásba. Többek között ekkor döntöttek arról, hogy 4 milliárd forint értékben fejleszteni fogják a váci barokk belvárost (3 milliárd), valamint a múzeumnegyedet (1 milliárd) és ekkor ítéltek 2 milliárd forintot a Lepence strandfürdő helyrehozatalára is. De, mit ahogy az Átlátszó cikkéből is kiderül, városunk fejlesztéséhez hasonlóan, határozatlan ideig még ez is váratni fog magára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A strand 2007-ben zárt be, azóta csak pusztul, a betonelemeket graffitik díszítik, az odavezető utat pedig benövik a növények. A területen való építkezést ráadásul az is nehezítheti, hogy 2020-ban kiderült: az egyik terv két helyen is Natura 2000-es területet érint. A Duna-Ipoly Nemzeti Park jelezte, hogy élőhelyen nem tudnak hozzájárulni épület elhelyezéséhez és a terület igénybevételéhez. De erre a problémára még úgy tűnt találtak megoldást, hiszen 2021-ben kiírták a kivitelezésről szóló közbeszerzési eljárást. A beérkezett ajánlatokat idén májusban bírálták el. Akkor úgy tűnt, meg is van a nyertes: a Jánosik és Társai Ipari, Szolgáltató és Karbantartó Kft. nettó 4 494 864 742 forintért vállalta a munkát, szemben a BUILD IT Mérnökiroda Kft. nettó 4 956 210 136 forintos ajánlatával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén
Lepence strandfürdő látványterv (forrás: visegrad.hu)

A 890 fő befogadására alkalmas szabadidős komplexum – amely zárt és fedett élményfürdővel, egyedi szaunavilággal, étteremmel, illetve kültéri medencékkel és szabadidős létesítményekkel bővült volna – azonban mégsem mostanában lesz kész. Egy június 9-én közzétett dokumentum szerint ugyanis az eljárás mégis eredménytelen lett, mert a Jánosik és Társai egy június 1. napján kelt hiánypótlásra nem reagált határidőn belül. Ennek eredményeképp az egyetlen érvényes ajánlattevő a BUILD IT Mérnökiroda Kft. maradt. Az ő nettó 4,9 milliárdos ajánlatukat azonban, miután a „rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő”, nem tudták elfogadni. Így a közbeszerzési eljárás eredménytelen lett.

Az Átlátszó teljes cikke, amiben részletesebben is ismertetik a kivitelező cégek hátterét, valamint a strand egykori tulajdonosait ITT olvasható el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments