Orvos András a Toronyban

A Lyra Könyvesház Torony Galériájában nyílt meg kiállítás Orvos András festőművész aquarelljeiből. Június 10-én volt a megnyitó és egy hónapig lesz látható a tárlat.

Szinte nincs olyan művészetkedvelő a városban, aki ne ismerné, ne hallott volna a Vácott élő és alkotó Orvos Andrásról. Szintén sokan tudjuk róla, hogy 1958 és 1963 között a Magyar Iparművészeti Főiskola textiltervező szakán tanult, ahol mestere Rákosy Zoltán volt, majd Mokos József impresszionista festő szabadiskolájában képezte magát. Később általános iskolai rajztanárként dolgozott. 1978-tól 1986-ig vezette budapesti Moholy-stúdiót. 1969-ben megfordult Párizsban. Rajzait rendszeresen közölte az Élet és Irodalom (magyar irodalmi-közéleti hetilap), képeit gyakran bemutatta a Balatonboglári kápolnatárlatokon. A nyolcvanas évek második felétől tájképeinek témája a Dunakanyar. Mint szabadfoglalkozású festőművész Vácott él és dolgozik. Rengeteg termékeny év van a festőművész háta mögött se szeri, se száma az egyéni és csoportos kiállításoknak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Németh Árpád, aki maga is festőművész, tanár nyitotta meg a tárlatot, a rá jellemző aprólékossággal. Elhangzott, hogy kilenc képen, fehér és fekete háttérben váltakozva jelennek meg szokásos és egyben szokatlan – Orvos Andrásra jellemző – motívumok. Csak annyiban szokásos, amennyiben András nem tágít a növény-virág keltette impresszióról. Minden más szokatlan és újszerű Németh Árpád szerint. Elmondta még, hogy olaj helyett aquarell-vízfesték a médium, amelyben megjelennek ezek az áramló, hajlékony, néhol örvénylő formák a kiállított képeken. Az egyforma méretű fehér keretekben kör alakú kivágás fogja közre a festményeket.

Orvos András sajátos és egyéni módon és módszerrel alkalmazza és használja ki a vízfesték adta lehetőségeket.  Finom vonalakkal hozza létre a leheletfinom alakzatokat. A visszafogott színvilágon belül a két komplementer szín, a zöld és vörös árnyalatai játszanak egymással. Domborodó és homorú formák illúzióját keltik a tűhegyes ecsettel festett-rajzolt felületek, néhol meghökkentő felületképzéssel. A fekete hátterű képeken finom áramlatok, áramlások haladnak és tűnnek el a kör alakú befoglaló forma mögött, folytatta Németh Árpád. Orvos András, a tőle megszokott drámai színvilág helyett, most lírai hangulatú munkákat állít elénk a Lyra Könyvesház megújult, megszépült kiállítási terében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments