Pécsi kiállítás a váci múmiákról

Csütörtökön délután volt annak a pécsi időszakos tárlatnak a megnyitója, amely a Janus Pannonius Múzeumban mutatja be váci domonkos kriptában feltárt, a XVIII. századi emberek életébe és halálába betekintést engedő kincseit – írja a vac.hu.

Az időszakos kiállítást Vác polgármestere, Matkovich Ilona nyitotta meg. A városvezető elmondta: városunk legértékesebb és legnagyobb nemzetközi hírre jutott gyűjteményi anyagának feltárására még 1994/1995-ben került sor. A világviszonylatban is jelentős leletek – melyek egy része ma is a váci Memento Mori kiállításon tekinthető meg – a három évszázaddal ezelőtti temetkezési szokásokról ad nagyon sok ismeretet a történészeknek, kutatóknak, de az egyszerű érdeklődőknek is.

Matkovich Ilona biztos abban, hogy a kiállítási anyag pompája, gazdag szimbólumrendszere, a viseletek sokfélesége, a temetési kellékek és mellékletek sora hűen mutatja be egy, a sok háborús pusztítás után magára talált, gazdagodó, de mélyen vallásos város, Vác polgárainak halálhoz való változatos viszonyát.

Mint ismert, a váci kriptában eltemetett természetes úton, egészében, vagy részlegesen mumifikálódott tetemek nagy része a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárába került, de a gazdag leletanyag lehetőséget nyújt az ország különböző részeiben is a bemutatásra. Mint ahogyan december végéig ez Pécsen is megtörténik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments