Pellet Sebestyén Kocsis Zoltán-díjat kapott

Kétségtelen, hogy a zongora az egyik legnépszerűbb, legismertebb találmánya az emberiségnek. Biztos nem gondolta volna a 18. század elején Bartolomeo Cristofori – hangszerész Páduából, amikor arra gondolt, ideje lesz fejleszteni az addigra már népszerű csembalón -, hogy micsoda korszakalkotó hangszert hozott létre. Mennyivel előrébb tartana az emberiség, ha a temérdek pénzt és energiát nem fegyverekre, tehát saját fajtájának az irtására fordítaná, hanem például új hangszerek feltalálására, fejlesztésére. Mert a színvonalas komolyzene felemeli az embert, nem készteti agresszióra. Hallgassunk meg például egy szelíd Chopin etűdöt, a zongora léleksimogató dallamait. Vagy egy dinamikus Liszt Ferenc zongoraművet. A zongora az emberi lélek meghosszabbítása. Ahogy a szavak, a nyelvek is. A zongora egy varázslatos hangszer, amely segítségével megfogalmazhatóak, kifejezhetőek a szavakon túli szférák. Általa az érzelmek tulajdonképpen még mélyebben, még árnyaltabban ábrázolhatóak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A zongoristák más miatt is különleges emberek. Ugyanis egy kutatás szerint nem ugyanúgy futnak az ingerületek az idegsejtek között a zongoristák agyában, ahogy egy olyan emberében, aki sohasem zongorázott. A szakemberek szerint a zongorajáték mindkét agyféltekét egyformán igénybe veszi. Mindkét kéz motorikusan kiegyensúlyozott, stílszerűen: „összehangolt” mozgására van szükség. Nézzék el nekem az olvasók a zongorával kapcsolatos esetleges elfogultságomat: magam is sokat zongoráztam gyerek- és ifjú koromban.

Számos olyan komolyzenei elismerés, díj, ösztöndíj van, amelyek méltó módon járulnak hozzá az adott tehetség további fejlődéséhez. Aki kicsit is ismeri a hazai komolyzenei, azon belül a zongorista világot, biztosan tudja, ki volt Kocsis Zoltán. A 2016-ban elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója, érdemes és kiváló művész, a kortárs magyar zene egyik legnagyobb alakja volt. A Kocsis-Hauser Alapítvány melyet 1989-ben Kocsis Zoltán és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására, 2022-ben Kocsis Zoltán-díjat és Zenei Tehetség-ösztöndíjat alapított a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére. Ahogy azt megtudtam, a Kocsis Zoltán-díjat zongora és kamarazene kategóriában lehet elnyerni. A díjak mellett az alapítvány Zenei Tehetség-ösztöndíjat is létrehoz, amely évente egy klasszikus hangszeren játszó fiatalnak adható. Ami itt nekünk most érdekes, az a zongora kategória.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A pályázat kétfordulós volt, az első fordulóban videóanyagok beküldését várta a kuratórium, amelyek alapján kiválasztották a második, élő fordulóba továbbjutó zongoristákat. Május 23–24-én rendezték meg a Zeneakadémián a Kocsis Zoltán-díj élő fordulóját, ahol a Vácon élő Pellet Sebestyén és a szintén zongorista Magyar Valentin megosztva nyerte el a díjat. Az ünnepélyes díjátadó és gálakoncert június 12-én a Zeneakadémia Solti Termében kerül megrendezésre. A váci kötődésű Pellet Sebestyén zongoraművészt kérdeztem a díj kapcsán.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments