Táborozási költségek a csillagos égben, de mi így is megcsináltuk

Ma már, ha valakinek van elég pénze (70-80 ezer Ft-nál kezdődik), akkor sem biztos, hogy sikerül a gyereket egy olyan táborba befizetni, ahol nem csak lefoglalják őket, és nincs vele gondja a dolgozó szülőnek, hanem olyan elfoglaltságot ajánlanak, ami tanítja is valamire és nem utolsó sorban élvezi azt. Mi 28. éve kísértjük a lehetetlent.

Három alapítvány (Területi Összefogással a Megelőzésért, Vác Város környezetvédelméért Alapítvány és a Váci Balesetmegelőzési Bizottság) fogott össze, azért, hogy általános iskolásoknak olyan tábort szervezzen, hogy a játék, a művészeti tevékenység és a sport mellett balesetmegelőzési, drogmegelőzési, és környezetvédelmi ismereteket is szerezzenek. Napjainkra mi is odáig jutottunk, hogy a szülőknek be kell szállni a buszozás költségeivel, mert lehet, hogy négy napra még talál az ember olyan gyerektábort, ahol hatszázezer forintért biztosítják a szállást és az étkezést, de a busszal való 200 kilométeres oda-vissza út már közel 400 ezer forintos nettó költséget jelent. Vagy ha ezt nem tudjuk előteremteni, akkor bevállalhatjuk a gyerekekkel a reggeli csúcsot, amíg a Nyugatiból a Délibe metróval, meg annak pótló buszával átszenvedjük a gyerekeket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Szerencsére az idén is pályázatot nyertünk, (sajnos, már csak az önkormányzattól pájázhattunk, az elmúlt 28 évben minden pályázati lehetőség megszűnt) és így azokat a tehetséges gyerekeket is elvihettük magunkkal az ingyenes táborba, akiknek a szülei nem engedhetik meg a százezres nagyságrendű programokon való részvételt.

A mi táborunkban, külön volt a mosdó és az étkező és a faház, és ugyanúgy nézett ki a tábor, mint gyerekkoromban, de legalább még volt és nem vásárolták be wellness központnak, mint a környező táborokat, és azokat, amik az áremelkedés miatt épp most kerülnek csődbe és eladó sorba.

A gyerekeknek mégis tetszett, mert jó programokkal töltöttük meg és a covidos távolságtartás után együtt lehettek, nyugodtan hangoskodhattak, élvezhették a nyarat. Ha a szakemberek játékos formában rájönnek, hogyan taníthatják a gyerekeket, akkor a strandolás előtt lehet őket képezni a természetvédelem feladataira, a balesetmentes közlekedésre, vagy felhívhatjuk a figyelmüket, hagy miért veszélyes, ha valaki telefonfüggővé válik, mert már ez a leggyakoribb függőség az ő generációjuknak. Az idén megnőtt a Balatonba fulladt strandolók száma. Ez a veszély nem fenyegette őket, hiszen a tábor segítői, a gyerekekkel együtt strandoltak, és csak akkor jöttek ki a vízből, amikor már minden gyerek a parton száradt. Ettől függetlenül a vízi rendőrök tartottak életmentő oktatást, és felhívták figyelmüket a Balaton veszélyeire is mielőtt sor került a hagyományos rendőrségi motorcsónakozásra ahol megtapasztalhatták, ki a király a Balaton hullámai között.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A gyerekek feledhetetlen élményeket éltek át, de nem az extrák miatt, hanem a csapatépítés közepette, ami egy mai gyerek számára ritka élmény. Talán, ha előveszik a telefonjukat, nem a szokásos felesleges rutin jön elő, hanem felhívják újonnan szerzett barátaikat, hogy találkozzanak és együtt eltervezzék a jövő évi pályázatukat a táborba és feledjék egy kis időre a virtuális világot.

A tábort Vác Város Önkormányzatának drogprevenciós pályázata támogatta, amit ezúton is köszönünk. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments