Tovább javul a Balaton elérhetősége az ország számos pontjáról

A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, a vasúti pedig június 18-án lép életbe. A népszerű turisztikai helyeket lényegesen sűrűbben kiszolgáló menetrend augusztus 28-ig lesz érvényben, melyet az utószezoni menetrend követ, alkalmazkodva a turisztikai szezonok változásához – írja a mavcsoport.hu.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján június 18-tól több kiindulópontról még több expresszvonat fog közlekedni a Balaton felé, újra elérhetővé válnak a tavaly megkedvelt napijegyek és kedvezményes jegyek, valamint a déli part mellett már az északi parton is megvalósul a fedélzeti vendéglátás. A vasúttársaság a kerékpáros utasai számára egységes tarifával és jelentősen növelt kerékpárkapacitással készül.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára kiemelte: „A frissen megalakult Nemzeti Közlekedési Központban az elmúlt napokban egyből asztalhoz ültünk a MÁV-Start és a Volánbusz vezetőivel, szakembereivel, és számos, korábban előkészített bővítésről, menetrendi fejlesztésről hoztunk döntést. A fejlesztések egy része a nyári szezonra szól, elsősorban a Balaton jobb megközelítését szolgálja, más része azonban nem szezonális, egyes térségek közlekedése alapvetően átalakul, nagyon sok település kap sűrűbb, általában ütemes összeköttetést fontos irányokban. Javul a vonat-busz együttműködés is az országban több helyen. A Technológiai és Ipari Minisztérium részéről így az utasszám dinamikus emelkedésére tekintettel minden eddiginél több és jobb minőségű, az ország egészét behálózó balatoni vonatkínálatot rendeltünk meg a nyári szezonra.”

Szolgáltatásfejlesztések a balatoni főszezonban

Bagolyvonatok

Bagolyvonatok idén az északi parton sűrűbben, kétóránként közlekednek a hétvégi éjszakákon, a déli parton pedig minden éjszaka kétórás közlekedési ütemHétvégénként és a fesztiválok időszakában órás ütem lesz a déli part mentén. A járatok kényelmes, biztonságos eljutást biztosítanak éjszakánként a tó mentén szórakozók számára.

Kerékpárszállítás

A fejlesztések révén a tó mindkét partja óránként elérhető olyan járattal, amelyen nagyobb mennyiségű kerékpár szállítása is megoldható.

Az idei évben a déli parton a TÓPART InterCity-ben közlekednek a nagykapacitású kerékpárszállító kocsik, melyekkel akár 30 kerékpár is szállítható egyszerre. A Balaton InterCity-ben szintén szállítható kerékpár, ezeken a járatokon 16 kerékpár szállítása lesz lehetséges.

Az északi parton a Kék Hullám InterCity-kben átalakított kerékpárszállító járművek állnak forgalomba, amelyekkel 24 kerékpár szállítható. A Kék Hullám InterCity-n kívül a Vízipók InterRégió járatok akár 40 kerékpár szállítására is alkalmasak, így ezt a járatot javasolja a vasútvállalat a kerékpárral utazóknak.

Tapolca és Balatonfüred közötti személyvonatok Bz motorkocsival fognak közlekedni, de megtalálható lesz rajtuk egy kerékpárszállításra átalakított személykocsi, amellyel 16 kerékpár szállítható.

Teljes körű bővebb információ a MÁV-START kerékpáros aloldalán olvasható: https://www.mavcsoport.hu/kerekpar

Fedélzeti vendéglátás

Az idei évben június 9-étől közlekednek étkezőkocsik a tó déli partján a Keszthelyig közlekedő Balaton InterCity járatokban. Az InterCityk-ben forgalomba áll két frissen felújított étkezőkocsi is. A Balaton InterCity-kben első osztályú kocsi is közlekedik az előszezon kezdetétől.

Klimatizált eljutási lehetőség minden állomásra, megállóhoz

Déli->parti InterRégiók az idei előszezontól fogva FLIRT motorvonattal közlekednek, így kényelmes, klimatizált eljutást biztosít a MÁV-START a déli part minden állomására, megállójába. Az északi parton a főszezonban naponta (az előszezonban hétvégente) közlekedő KATICA InterRégió járatokkal érhető el az északi part minden megállója Balatonfüredig, kényelmes, klimatizált járművel. Mindkét járatot felármentesen vehetik igénybe utasaink.

Jegykiadó automaták

A MÁV-START 35 felújított és 2 új típusú jegyautomatát telepített a forgalmasabb balatoni állomásokra, megállóhelyekre.

Az előszezon második felétől, illetve főszezon kezdetére az alábbi állomásokon és megállóhelyeken várják az utasokat új vagy felújított jegyautomaták:

  • az északi parton Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonarács, Balatonfüred Révfülöp, Badacsonytomaj, Badacsony, Tapolca állomásokon és megállóhelyeken;
  • nyugati parton Keszthelyen;
  • míg a déli parton Lepsény Balatonaliga, Balatonvilágos, Szabadisóstó, Szabadifürdő, Siófok, Balatonszéplak felső, Balatonszéplak alsó, Zamárdi felső, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyódliget, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonberény állomásokon és megállóhelyeken.
  • Balatonfüreden és Siófokon a felújított automatákon kívül, új telepítésű automaták is szolgálják a jegyvásárlás kényelmességét.

Tarifafejlesztések

Díjszabás, felár

InterCity vonatokon (Kék Hullám, Tópart, Balaton) az IC kocsikban 300 forintos helyjegy (1. osztályon is), a nem IC (expresszvonati) kocsikban 100 forintos helyjegy.

Az InterRégió és sebesvonatok teljes útvonalukon felármentesek.

Viszonylati felármentesség elérhető kijelölt szakaszokon, általában a vonatok part menti szakaszán, az első érintett megállótól, de az InterCity kocsikra ez nem vonatkozik.

Balaton 24/72

Az átalakított Balaton 24 és Balaton 72 termékcsaládból a tavalyi előszezonban 950 darab fogyott, míg idén már 100-al több, 1169 jegy kelt el, bár a Balaton 24/72 Duo kivezette a vasútvállalat, de bővült a Volánbusz által elfogadott járatok száma.

Idén a Balaton 24 teljesáron 1090 Ft, 26 év alatt 750 Ft-ba, a Balaton 72 teljesáron 2740 Ft, 26 év alatt 1850 Ft-ba kerül.

Okosjegy

A 2021-ben bevezetett kedvezményes, helyjegyfoglalást magában foglaló Okosjegy 2022-ben is elérhető a nyári időszakban a Balaton partjára. A Balaton és Tópart InterCity-kre Budapestről indulva Fonyódra, a Kék Hullám InterCity-ken Révfülöpre és azon túlra érvényesek, másodosztályra 2499 forintért, első osztályon 2899 forintért. A Budapesten túlról közlekedő expresszvonatokra is érvényes lesz a kedvezményes lesz, szintén Fonyódra, Révfülöpre és azon túli utazás esetén, 3299 forintos áron.

Kerékpárszállítás

Az érvénytartamon belül többszöri utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegyet (420 forint) kivezette a vasúttársaság, de új Balatoni kerékpáros egyúti jegyet vezettünk be, amelynek ára 400 forint. A jeggyel bármely balatoni állomásra/állomásról lehet utazni. Hagyományos km alapú jegyek is válthatóak továbbra is, a balatoni vonatok többségén szükséges a kerékpárhelyjegy váltása is, melynek árazása a járat kapacitásától függ, minél nagyobb a kapacitása, annál olcsóbb a kerékpárhelyjegy, amely 0 és 300 forint között változik. (Fotó: MÁV) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments