Tovább javul a Balaton elérhetősége az ország számos pontjáról

A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, a vasúti pedig június 18-án lép életbe. A népszerű turisztikai helyeket lényegesen sűrűbben kiszolgáló menetrend augusztus 28-ig lesz érvényben, melyet az utószezoni menetrend követ, alkalmazkodva a turisztikai szezonok változásához – írja a mavcsoport.hu.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján június 18-tól több kiindulópontról még több expresszvonat fog közlekedni a Balaton felé, újra elérhetővé válnak a tavaly megkedvelt napijegyek és kedvezményes jegyek, valamint a déli part mellett már az északi parton is megvalósul a fedélzeti vendéglátás. A vasúttársaság a kerékpáros utasai számára egységes tarifával és jelentősen növelt kerékpárkapacitással készül.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára kiemelte: „A frissen megalakult Nemzeti Közlekedési Központban az elmúlt napokban egyből asztalhoz ültünk a MÁV-Start és a Volánbusz vezetőivel, szakembereivel, és számos, korábban előkészített bővítésről, menetrendi fejlesztésről hoztunk döntést. A fejlesztések egy része a nyári szezonra szól, elsősorban a Balaton jobb megközelítését szolgálja, más része azonban nem szezonális, egyes térségek közlekedése alapvetően átalakul, nagyon sok település kap sűrűbb, általában ütemes összeköttetést fontos irányokban. Javul a vonat-busz együttműködés is az országban több helyen. A Technológiai és Ipari Minisztérium részéről így az utasszám dinamikus emelkedésére tekintettel minden eddiginél több és jobb minőségű, az ország egészét behálózó balatoni vonatkínálatot rendeltünk meg a nyári szezonra.”

Szolgáltatásfejlesztések a balatoni főszezonban

Bagolyvonatok

Bagolyvonatok idén az északi parton sűrűbben, kétóránként közlekednek a hétvégi éjszakákon, a déli parton pedig minden éjszaka kétórás közlekedési ütemHétvégénként és a fesztiválok időszakában órás ütem lesz a déli part mentén. A járatok kényelmes, biztonságos eljutást biztosítanak éjszakánként a tó mentén szórakozók számára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kutatók Éjszakája szeptember 29-30-án a Sas-hegyen

Kerékpárszállítás

A fejlesztések révén a tó mindkét partja óránként elérhető olyan járattal, amelyen nagyobb mennyiségű kerékpár szállítása is megoldható.

Az idei évben a déli parton a TÓPART InterCity-ben közlekednek a nagykapacitású kerékpárszállító kocsik, melyekkel akár 30 kerékpár is szállítható egyszerre. A Balaton InterCity-ben szintén szállítható kerékpár, ezeken a járatokon 16 kerékpár szállítása lesz lehetséges.

Az északi parton a Kék Hullám InterCity-kben átalakított kerékpárszállító járművek állnak forgalomba, amelyekkel 24 kerékpár szállítható. A Kék Hullám InterCity-n kívül a Vízipók InterRégió járatok akár 40 kerékpár szállítására is alkalmasak, így ezt a járatot javasolja a vasútvállalat a kerékpárral utazóknak.

Tapolca és Balatonfüred közötti személyvonatok Bz motorkocsival fognak közlekedni, de megtalálható lesz rajtuk egy kerékpárszállításra átalakított személykocsi, amellyel 16 kerékpár szállítható.

Teljes körű bővebb információ a MÁV-START kerékpáros aloldalán olvasható: https://www.mavcsoport.hu/kerekpar

Fedélzeti vendéglátás

Az idei évben június 9-étől közlekednek étkezőkocsik a tó déli partján a Keszthelyig közlekedő Balaton InterCity járatokban. Az InterCityk-ben forgalomba áll két frissen felújított étkezőkocsi is. A Balaton InterCity-kben első osztályú kocsi is közlekedik az előszezon kezdetétől.

Klimatizált eljutási lehetőség minden állomásra, megállóhoz

Déli->parti InterRégiók az idei előszezontól fogva FLIRT motorvonattal közlekednek, így kényelmes, klimatizált eljutást biztosít a MÁV-START a déli part minden állomására, megállójába. Az északi parton a főszezonban naponta (az előszezonban hétvégente) közlekedő KATICA InterRégió járatokkal érhető el az északi part minden megállója Balatonfüredig, kényelmes, klimatizált járművel. Mindkét járatot felármentesen vehetik igénybe utasaink.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kutatók Éjszakája szeptember 29-30-án a Sas-hegyen

Jegykiadó automaták

A MÁV-START 35 felújított és 2 új típusú jegyautomatát telepített a forgalmasabb balatoni állomásokra, megállóhelyekre.

Az előszezon második felétől, illetve főszezon kezdetére az alábbi állomásokon és megállóhelyeken várják az utasokat új vagy felújított jegyautomaták:

  • az északi parton Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonarács, Balatonfüred Révfülöp, Badacsonytomaj, Badacsony, Tapolca állomásokon és megállóhelyeken;
  • nyugati parton Keszthelyen;
  • míg a déli parton Lepsény Balatonaliga, Balatonvilágos, Szabadisóstó, Szabadifürdő, Siófok, Balatonszéplak felső, Balatonszéplak alsó, Zamárdi felső, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyódliget, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonberény állomásokon és megállóhelyeken.
  • Balatonfüreden és Siófokon a felújított automatákon kívül, új telepítésű automaták is szolgálják a jegyvásárlás kényelmességét.

Tarifafejlesztések

Díjszabás, felár

InterCity vonatokon (Kék Hullám, Tópart, Balaton) az IC kocsikban 300 forintos helyjegy (1. osztályon is), a nem IC (expresszvonati) kocsikban 100 forintos helyjegy.

Az InterRégió és sebesvonatok teljes útvonalukon felármentesek.

Viszonylati felármentesség elérhető kijelölt szakaszokon, általában a vonatok part menti szakaszán, az első érintett megállótól, de az InterCity kocsikra ez nem vonatkozik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kutatók Éjszakája szeptember 29-30-án a Sas-hegyen

Balaton 24/72

Az átalakított Balaton 24 és Balaton 72 termékcsaládból a tavalyi előszezonban 950 darab fogyott, míg idén már 100-al több, 1169 jegy kelt el, bár a Balaton 24/72 Duo kivezette a vasútvállalat, de bővült a Volánbusz által elfogadott járatok száma.

Idén a Balaton 24 teljesáron 1090 Ft, 26 év alatt 750 Ft-ba, a Balaton 72 teljesáron 2740 Ft, 26 év alatt 1850 Ft-ba kerül.

Okosjegy

A 2021-ben bevezetett kedvezményes, helyjegyfoglalást magában foglaló Okosjegy 2022-ben is elérhető a nyári időszakban a Balaton partjára. A Balaton és Tópart InterCity-kre Budapestről indulva Fonyódra, a Kék Hullám InterCity-ken Révfülöpre és azon túlra érvényesek, másodosztályra 2499 forintért, első osztályon 2899 forintért. A Budapesten túlról közlekedő expresszvonatokra is érvényes lesz a kedvezményes lesz, szintén Fonyódra, Révfülöpre és azon túli utazás esetén, 3299 forintos áron.

Kerékpárszállítás

Az érvénytartamon belül többszöri utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegyet (420 forint) kivezette a vasúttársaság, de új Balatoni kerékpáros egyúti jegyet vezettünk be, amelynek ára 400 forint. A jeggyel bármely balatoni állomásra/állomásról lehet utazni. Hagyományos km alapú jegyek is válthatóak továbbra is, a balatoni vonatok többségén szükséges a kerékpárhelyjegy váltása is, melynek árazása a járat kapacitásától függ, minél nagyobb a kapacitása, annál olcsóbb a kerékpárhelyjegy, amely 0 és 300 forint között változik. (Fotó: MÁV) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments