Újabb lakossági fórum a szennyvíztisztító bővítéséről: a szakemberek szerint garantált a biztonság

Lakossági fórumot tartottak június 16-án, csütörtökön a váci a településrendezési eszközök módosításának az ügyében. A beszélgetés során így a résztvevőknek lehetősége volt feltenni a terjeszkedő gödi Samsung gyárral, valamint a Vácra tervezett szennyvíztisztító bővítéssel kapcsolatos kérdéseiket az érintett vállalatok képviselőinek.

Az elmúlt hónapok talán legtöbb vitát és aggodalmat kiváltó témáját a gödi Samsung gyárnak a régión belüli terjeszkedése, szennyvízelvezetése és kapacitásbővítése adta. A környezeti hatástanulmány hiánya, illetve a dél-koreai cégcsoportnak az eddig kommunikációt fel nem vállaló hozzáállása jelentős feszültséget és bizalmatlanságot generált a régió lakosságának a körében. Vác nemrégen megtartott májusi képviselő-testületi ülése is emiatt a kérdéskör miatt maradt emlékezetes. A városvezetés annak érdekében, hogy a saját kezébe vegye az irányítást, megszavaztatta azt a határozati javaslatot, aminek az értelmében az érintett földterületet kiemelt fejlesztési területté nyilvánították. Emiatt hívták össze a lakossági fórumot is, amin a korábbiakkal ellentétben most a Samsung, valamint a Mészáros és Mészáros Kft. képviselői is megjelentek. Az eseményre Rétvári Bence országgyűlési képviselőt is meghívták, de nem tudott megjelenni. Őt Pető Csilla önkormányzati képviselő helyettesítette.

„Egy HÉSZ módosítás több lépcsőből áll: az első, hogy az Önkormányzat hozzájárul ahhoz, hogy elinduljon, utána következik az, hogy lakosságot is megkérdezik és az véleményt mondhat – nyitotta meg a fórumot Matkovich Ilona polgármester. – Ez nem tét nélküli. Amennyiben a lakosság részéről ez a fejlesztés támogatást nyer, tehát nincsenek olyan ellenvetések, amelyek ezt megakasztják, értelemszerűen tovább fog menni.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Ő tőle vette át a szót Balogh Zsolt, a DMRV műszaki igazgatója, aki a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a lakosság rendelkezésére állt és igyekezett válaszolni minden felmerülő kérdésre. Az ő és a kollégája által tartott bevezetőből pedig többek között az is kiderült, hogy azért választották ezt a váci telket, mert eleve a szennyvíztisztító telep távlati területeként volt megjelölve és minden egyéb szakmai, környezetvédelmi szempontot figyelembe véve is ez tűnt a legalkalmasabb megoldásnak.

Mi sem jelzi jobban annak a mértékét, hogy mennyire foglalkoztatja a lakosságot ez az ügy, hogy a fórum során záporoztak a kérdések, a javaslatok és a felvetések az érintett vállalatok képviselői felé. Balogh Zsoltnak és a Samsung SDI Hungary EHS managerének, Frankovits Györgynek szinte lehetősége se volt arra, hogy letegyék a mikrofont. Egy-egy kérdés megválaszolása után egyből nekik is szegeztek több másikat a témában sokszor láthatóan alaposan felkészült helyiek.

A válaszok során igyekeztek megnyugtatni mindenkit az olyan alapvető, de fontosságuk miatt mégis annál több aggodalmat okozó témákban, mint a szennyezett iszap és folyadék tárolása vagy éppen az ivóvíz utánpótlása kapcsán. A szakemberek biztosítottak mindenkit arról, hogy egy esetleges meghibásodás vagy üzemzavar esetén is rendelkeznek a kellő tartalékokkal. Mint Balogh Zsolt elmondta: Ez a telep garancia arra, hogy ha valami picit meghaladja a határértéket vagy valamilyen üzemeltetési probléma jelentkezik, akkor még mindig ott van egy stabil, jól működő telep, ami ezeket a kiugrásokat tudja kezelni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

„Ami el tud romlani az természetesen el is romolhat. De a tervezés során az elvárható maximális biztonságot az előtisztító tervezője is beépítette – mondta a DMRV műszaki igazgatója. – Azt gondolom mindenre lehet azt mondani, hogy elromolhat, de erre átmenetileg, rövid ideig, kezelhető módon sor is szokott kerülni, viszont én ez ügyben komoly problémára nem emlékszem az elmúlt évtizedekből.” Ezt a Samsung szakembere is megerősítette azzal, hogy elmondta: „Mi akkreditált külső laboratóriumban negyedévenként méretünk, a hatóság pedig bármikor kijöhet ellenőrizni. Továbbá egyenesen hozzájuk van bekötve a szennyvizünk, ezért van arra lehetőség, hogy tulajdonképpen folyamatosan ellenőrizzük a szennyvíz minőségét.”

De a legélesebb vitát kiváltó, illetve a legtöbbször visszatérő kérdések arra vonatkoztak, hogy valóban azon anyagok miatt próbálják-e vizsgálni a vizet, amik indokoltak lennének egy akkumulátorgyár esetében, illetve, hogy a jövőben gyakrabban és részletesebben nyilvánosságra fogják-e hozni a mérési adatokat. Sajnos ezekben az ügyekben továbbra se tudott kialakulni teljes egyetértés. Az előbbi probléma esetében a szakemberek bár azt bizonygatták, hogy e tekintetben is megfelelnek a törvényi és egészségügyi előírásoknak, ez mégse bizonyult elégségesnek arra, hogy megnyugtassanak mindenkit. Az adatokat illetően azonban több ízben is ígéretet tettek a Samsung részéről arra, hogy az eddigieknél lényegesen több információt fognak közölni a későbbiekben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Az estét Matkovich Ilona zárta le rögtönzött beszédével. A városvezető elmondta, hogy örömteli fejleménynek tartja azt, hogy végre a DMRV mellett a többi érintett vállalat is hajlandónak mutatkozik a kommunikációra. Mint hozzátette: ezt a jövőben is elvárja és a fejlesztés esetleges megvalósulása esetén is rendszeresen tárgyalni szeretne a felekkel. A lakosságtól pedig még a héten is várják a felvetéseket, aggályokat vagy éppen kérdéseket.

„Nagyon nehéz volt ez az elmúlt időszak. Nehéz volt nekünk úgy átélni, hogy tulajdonképpen nem tudtunk a Samsung és a Mészáros és Mészáros Kft.-nek a szakembereivel találkozni. Most azért használom ki ezt az alkalmat, mert szeretnék néhány alapvetést elmondani. Azt szeretném elmondani, hogy mi voltunk itt előbb! Mi élünk itt, mi szeretnénk, hogy a gyerekeink és az unokáink itt éljenek – fogalmazott a polgármester. – Az a környezeti katasztrófa, amit okozott ez a gyár, az nem mérhető azzal, amit nekünk itt el kell viselnünk. Azt gondolom, hogy Önöknek mindnyájuknak kötelessége velünk szóba állni és kötelességük tájékoztatni minket minden apró dologról, ami itt történik.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments