20 000 tő levendula tengerében barangolhattunk Szokolyán

Újabb „Szedd Magad” akció indult a térségben. A Dunakanyar Levendulásnak köszönhetően már Szokolyára is ellátogathattak azok, akik virágot szerettek volna szedni, vagy csak egy kellemes napot töltöttek volna el a szabadban.

Bár az utóbbi hetek híradásai leginkább a hőségriadókkal és a hirtelen jött esőzésekkel voltak teli, a nyári szünet beköszöntével az emberek mindinkább a szabadtéri programok felé kacsingatnak. Ha pedig az időjárás is megengedi, a Dunakanyar számos lehetőséget rejt magába a kikapcsolódni vágyóknak. Erről gondoskodnak többek között az egyre csak gyarapodó virágoskertek is, amelyek csatlakoznak az úgynevezett „Szedd Magad” akcióhoz.

A legújabb ilyen kezdeményezés Szokolyán nyitotta meg a kapuit, Dunakanyar Levendulás néven. Ráadásul, mint a szlogenjükből is kiderül, az elmúlt három hétvégén a Dunakanyar legnagyobb levendula földjével találkozhattak a hozzájuk ellátogató vendégek. A Váci Napló megkeresésére ki is emelték: tudomásuk szerint Vác vonzáskörzetében nincs még egy ekkora méretű levendulaföld. De arról, hogy mit érdemes tudni egy ilyen projektről és ez mit tartogat a látogatók számára, Gerivel, Zolival és Mátéval, az újonnan indult vállalkozás ötletgazdáival beszélgettünk.

„2 hektárnyi területünkön közel 20 000 tő levendula található. A kezdeményezésünk a „Szedd Magad” akció alapjára épül, ami annyit takar tulajdonképpen, hogy vendégeink kapnak egy zacskót a „Szedd Magad jegy” megvásárlásával, illetve egy ollót, amivel saját maguk tudják leszüretelni a levendulavirágokat. Azonban, aki nem szeretne levendulát szüretelni, csak a kilátásban gyönyörködni, vagy elfogyasztani egy friss és üdítő levendulaszörpöt, esetleg levendulás fröccsöt a büfénkben, annak erre is van lehetősége a „látogatói jegy” megvásárlásával. Ha valaki csak ezt a jegyet veszi meg, az sem fog csalódni, mert a kilátás magáért beszél. Ugyanis lehet látni a Visegrádi várat, a Naszály hegyet, illetve a Csóványos hegység gyönyörű szép domborulatait is” – ismertették a telek előnyeit.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A térség új levendulamezőjének három tulajdonosa van, akik jó barátok és maga az ötlet is a társaság levendula iránti szeretetéből született. Szerették volna ezzel is erősíteni és színesíteni a Dunakanyar látványosságait:

„Miért pont levendula? Erre egy nagyon egyszerű választ adnánk. Egyszerűen lélegzetelállító illata és látványa van. Nem csoda, hiszen a levendula nyugtató hatással van az ember lelkére. A helyszínnek azért választottuk Szokolyát, mert ez a terület volt alkalmas 20 000 tő levendula befogadására. Továbbá a területhez egy könnyen megközelíthető, jó burkolatú út vezet. A kilátás pedig egy külön pluszt adott az egészhez, és rögtön beleszerettünk. Illetve ami nagyon pozitív volt számunkra, hogy a helyi önkormányzat nagyon nyitottan és kedvesen állt hozzánk és az egész ötlethez. Nagyon segítőkészek voltak mindenben, amiért nem tudunk elég hálásak lenni.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Sokan talán nem is tudják, de a Dunakanyar Levendulás tulajdonosi köréhez köthető még például a Kismaroson üzemelő és a túrázók, illetve a bringások által közkedvelt Ájj Burger is. Ebből szintén látszik, hogy a csapat a Dunakanyar turizmusának a továbbfejlesztésében látja vállalkozásainak a felvirágoztatását.

„A két vállalkozás összekötése annyiban nyilvánul meg, hogy az Ájj Burgerben lehet kapni levendulalekváros burgert és a leszüretelt levendulából készített szörpöt, illetve hűsítő fröccsöt is – válaszolták arra a kérdésre, hogy tervezik-e valamilyen módon összekapcsolni a két projektet. – Mindenképpen szeretnénk tovább színesíteni a Dunakanyart, hiszen itt élünk és a célunk az, hogy legyen lehetőség ilyen új aktív kikapcsolódásra a Budapestről vagy éppen a távolabbi városokból és falvakból idelátogatóknak is. A dunakanyari turizmus a szívünk csücske, hiszen Nagymaroson két vendégházat is üzemeltetünk egy pazar Dunára néző panorámával, jakuzzival és szaunával.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A szezon utolsó hétvégéje ugyan július 2-án és 3-án volt, de nem kell búsulnia azoknak se, akik most lemaradtak erről a lehetőségről. A Dunakanyar Levendulás csapata elárulta a Váci Naplónak, hogy a jövő évben már hétköznapokon is várni fogják a vendégeiket. Ráadásul az idei színes és sokrétű kínálatukból kiindulva, a virágszedőknek és a szimplán kikapcsolódni vágyóknak egyaránt érdemes lehet majd ellátogatni hozzájuk.

„A nyitónapunkon a gyermekek lovagolhattak, valamint arcfestés és kézműveskedés is volt. Szeretnénk ezen a családi vonalon maradni, és a jövőévben is találkozhatnak ilyen programokkal az ide látogatók. A levendulák növekedésével szeretnénk a jövőben esküvői fotózási helyszínként is üzemelni, illetve a későbbiekben egy kilátóval és egy jóval nagyobb büfével kedveskedni vendégeinknek. Sokféle levendulás termék van még a fejünkben, amit mindenképp meg szeretnénk valósítani, de ezt még megtartanánk magunknak.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments