A táj címmel nyílt kiállítás a Torony Galériában

Ha nyár, akkor táj, és ha akad egy magas torony is, ahonnan messzire el lehet látni, kész is az élmény. Ahány táj, annyi szokás, hogy miként vélekedik egy festőművész róla. Megszokhattuk, hogy a Lyra Könyvesház Torony Galériájában mindig történik valami. Felmenni a toronyba és szétnézni a tájon. A panorámáért ezúttal huszonegy alkotó festményei nyújtanak segítséget. Ha már a 21-es szám: a számmisztikában ez a szám szimbolizálja többek közt az optimizmust, a kapcsolatokat, az inspirációt, a kreativitást, az önkifejezést. Egy csoportos kiállításhoz mi is kell ennél több. A kiállítás címe „A táj”.

Mint már annyiszor, Németh Árpád festőművész, tanár nyitotta meg a tárlatot július 8-án. Ahogy fogalmazott, a kiírás utalt arra a változásra, amely a tájkép felfogásában az elmúlt évszázadban végbement. Ezért aztán a résztvevők más-más megközelítésben, egyéni kifejezésmódjuk szerint változatos módon reflektáltak a témára. A megnyitón Németh Árpád festőművész  felidézte a „táj”, mint téma megjelenését az irodalomban és a festészetben. Utalt a ma emberének megváltozott, sajátos kapcsolatára a természettel és a tájjal, majd néhány mondatban elemző véleményt mondott a kiállítók munkáiról.

„Jól érzékelték az alkotók, hogy nem a látvány leképezése a festő feladata, hanem a saját festői eszközével kell felidéznie azokat az élményeket és emlékeket, amelyek bennünk élnek táj-tapasztalataink nyomán. Így ez a kiállítás a téma kapcsán valójában rólunk, alkotókról rajzol képet a látogató számára” – foglalta össze megnyitójában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A képek között láthatunk változatos felfogásban nagyvonalúan, lendületes gesztusokkal, vagy éppen precíz geometriával, részletező rajzi megvalósítással, vagy vibráló színes pontokkal, illetve rusztikus felületkezeléssel létrehozott munkákat. A megnyitó után baráti beszélgetésre került sor az alkotók és a közönség között. A havonta rendszeresen ismétlődő megnyitók szinte klubszerű társasági eseménnyé váltak az idők során, ahol szakmai és baráti szálak szövődtek a résztvevők között. A kiállítás egy hónapig látható a Lyra Könyvesház nyitvatartási idejében. (Fotók: Szabó Ildikó) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments