A vízellátásban is egyre nagyobb kihívást jelent a szűnni nem akaró kánikula

Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális előrejelzése alapján Társaságunk szolgáltatási területén – különösen Pest megye térségében -, a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére, ezzel egyidejűleg a több hete tartó csapadékhiányos időszak folytatódására kell készülni. Az előbbiek mellett a Duna vízállása is folyamatosan csökken, ugyanakkor a hidrológiai előrejelzések szerint egyelőre nem várható a vízgyűjtő területen csapadék-utánpótlás – olvasható a DMRV Zrt. közleményében.

A Duna Menti Regionális Vízmű így a kánikulára hivatkozva ismét a vízhasználat korlátozására kéri a dunakanyar településeit és lakóit. Mint a közleményükben is írják: ezt a helyzetet tovább tetézi, hogy a Duna vízállása folyamatosan csökken, márpedig ez határozza meg, a kitermelhető ivóvíz mennyiségét.

A kánikula időtartamára Gödöllő és Szentendre, valamint a Pilisi-medence térségében érintett települések – Acsa, Csömör, Erdőkertes, Fót, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház, valamint Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu és Üröm – Önkormányzatait és ott élő Felhasználóikat az alábbiak betartására kérik:

  • Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencetöltés, autómosás)!
  • Mellőzzék a locsolást (az ivóvízzel történő pormentesítést, a közterületek locsolását is beleértve)! A kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki!
  • Kérjük továbbá az Önkormányzatok közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének minimalizálását!
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A fogyasztási igények további emelkedése a már kiélezetten üzemelő vízellátó rendszerekben kritikus üzemállapot elérését okozhatja, amelynek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki. Viszont jelenleg a Társaság vízellátó rendszerei a nap 24 órájában kiélezetten működnek és a szolgáltatási területeiken egyelőre sehol sem alakult ki vízhiány. Sőt, az utóbbi napokban a vízellátó rendszerek adatai alapján, a vízfogyasztás egyértelmű növekedése látható. De lokális vízhiány esetén haladéktalanul lajtos vízellátást fognak biztosítani az érintett területen. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments