Az elülső kereszteződő szalag szakadása és a TPLO műtéti technika

Népszerű rovatunkban rendre sorra vesszük a kedvencek leggyakoribb betegségeivel, sérüléseivel kapcsolatos tudnivalókat, a hagyományos, már régebb óta ismert és alkalmazott vagy épp a legújabb kezelési, gyógyítási lehetőségeket.

„Az elülső kereszteződő szalag szakadás igen gyakori traumás elváltozás, főképp nagytestű kutyákban. Rendelőnkben a jelenleg legkorszerűbbnek tartott, úgynevezett TPLO műtéti technikát alkalmazzuk, ami a szalag pótlása helyett a sípcsont ízületi felszínének elfordításával nyújt megoldást erre az elváltozásra. További előnye az eljárásnak, hogy a kutyák mobilitása sokkal gyorsabban tér vissza a műtét után, és biztosabb tartást ad a gyógyulási idő alatt. 8 kg testtömeg feletti kutyáknál javasolt leginkább ez a technika. Ezekben az esetekben kizárólag az extra stabilitást biztosító úgynevezett szögstabil TPLO lemezek és csavarok alkalmazásával végezzük a beavatkozást” – mondta az orvoslási lehetőségről dr. Balogh Béla, a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonosa, vezetője.

A TPLO műtétről:

A technika lényege, hogy a csont alakításával teszik feleslegessé a szalag szerepét. A módosítást követően a sípcsont felületét el lehet forgatni olyan módon, hogy kiküszöbölhető az elülső keresztszalag funkciója. Így nincs szükség elülső keresztszalagra, tehát szalagpótlást nem igényel a technika. Az elforgatott területet erre kialakított lemezzel és csavarokkal rögzítik, majd 12 hét elteltével ezeket az implantátumokat eltávolítják. A műtét után egy-két nappal, néha már a műtét napján is használják a kutyák az operált lábukat. A tökéletes állapot már 6-8 hét után elérhető, de ez függ az elváltozás jellegétől és mértékétől is.

A műtét előtti pontos szögmegállapítás kapcsán felhívom a figyelmet, hogy rendelőnk teljes ellátást biztosít a kedvencek ortopédiai problémáira, a diagnosztikától a műtéti eljáráson keresztül a fizioterápiáig – mondta zárásul dr. Balogh Béla. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments