Az energiaárak drasztikus növekedésére számít Sződliget polgármestere

Az energiaárrobbanás negatív hatásainak kivédésére keresi a megoldásokat Sződliget önkormányzata. Mint ismert, a településeknek augusztustól a kormány döntése értelmében a piacról kell beszerezniük a gázt és az áramot, vagyis az önkormányzatokra nem vonatkoznak a hatósági árak – írja az ESTV.

Az utóbbi időkben az energiahordozók ára a többszörösére emelkedett, amit a helyhatóságok nem tudnak kigazdálkodni az eredeti költségvetésből. Ez azt jelenti, hogy vagy csak jelentős megszorítások árán, vagy a meglévő források átcsoportosításával, esetleg fejlesztések elodázásával tudják megőrizni a likviditást. Juhász Béla polgármester egy online kérdőíven kérte ki a lakosok véleményét. Többek között még az is felmerült ötletként, hogy osztrák mintára, a köztéri világítást a hajnali órákban lekapcsolnák.

„Ezeregyszáz lámpánk van körülbelül és fizetünk havonta egymillió forintot. Számításaink szerint ez három-három és félmillió forintra fog majd felemelkedni” – nyilatkozta az ESTV híradójának Juhász Béla, majd hozzátette: szerinte a lakosok többsége úgy gondolja, a kormány majd megvédi a települést az árrobbanás következményeitől. Úgy fogalmazott, hogy a sokat hallott szlogenek elaltatták az emberekben a félelemérzetet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

„Én, mint sződligeti polgármester azért is próbálok valamit tenni, hogy felébresszem az embereket. Mindenki saját magáért felelős, ne várjuk azt, hogy valami csoda történik. Itt valami hatalmas gondok vannak” – fogalmazott.

Sződligeten az augusztustól várható árrobbanás érinti a bölcsődét, az óvodát, az orvosi rendelőket, a védőnői szolgálatot, a gondozási központot és a közösségi házat is. A polgármester úgy véli, hogy ezekben az intézményekben idén télen 1-1 fokkal lejjebb kell majd venni a fűtést mert a költségvetés nem tudja fedezni a kiadásokat. Kormányzati segítségre pedig nem számít. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments