Energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány

A magyar ellátás védelmére a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet és hét pontból álló tervet fogadtak el, ami augusztusban lép életbe. 

A délelőtt folyamán több országos médiumban is arról lehetett olvasni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre összehívta a Karmelita kolostorba a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek, és az európai energiaválságról tanácskoztak. Ennek az eredményeiről pedig délután egy rendkívüli Kormányinfót is tartottak, amin Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos is megjelent.

Gulyás Gergely azzal kezdte a tájékoztatót, hogy Európában mindenhol rendkívül nehéz az energiahelyzet így Magyarországon is eljött az a pillanat, hogy a magyar kormány energia-veszélyhelyzetet hirdessen. A háború és a szankciók miatt Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak, az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára hatszorosára emelkedett, és még nem látszik a vége.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Több mint 250 ezer ember küzd demenciával Magyarországon - Egyedülálló képzéssel segíti a betegeket ápolók munkáját a Johannita Segítő Szolgálat

A miniszter konkrétan azt állította, hogy Európában nagy valószínűséggel nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra. Ezért a magyar ellátás védelmére a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet és egy augusztusban életbe lépő, hét pontból álló tervet fogadtak el, amivel a takarékosságra szeretnék inspirálni a lakosságot:

  1. Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. Ez a kormány szerint – például drágább technológiák alkalmazásával – lehetséges.
  2. Felhatalmazták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékos a tárolók töltöttsége, a cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyetlen kivétel a bértárolás.
  4. Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignit-kitermelést, vagyis a szénbányászatot.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
  7. Végül, ami az átlag lakosságot a legjobban érinti: A csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Tehát az átlag felett fogyasztókat, arra inspirálják, hogy mérsékeljék a fogyasztásukat.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamosenergiánál 210 kilowatt/hó, földgáznál 144 köbméter/hó. Gulyás Gergely elmondása szerint a lakosság háromnegyede eleve az átlag alatt fogyaszt, de a többiek is a határ eléréséig még élvezhetik a csökkentett árat. Így szeretnék megvédeni a rezsicsökkentést. Németh Szilárd hozzátette: a háromgyermekes családok plusz kedvezményt kapnak, és minden plusz gyerek után további keret jár a kedvezményes fogyasztáshoz. (Fotó: Szollár Zsófi/Index) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments