Intések gazdiknak a kánikulai védekezéshez

Tombol a nyár, embert és kedvenceket próbáló időszak ez, ami akár szeptember végéig, október elejéig is eltarthat, ezúttal tehát ezzel kapcsolatban kértünk jó tanácsokat Dr. Balogh Béla állatorvostól.

„A nyári hőség kapcsán tudni kell, hogy az embert próbáló kánikula a kedvencek szervezetét is alaposan megterheli. A lakásban tartott ebek esetében még nem is annyira nehéz a helyzet, hiszen ott maximum arra fontos figyelni, hogy a kutyusok fekhelyét ne a klímaberendezés, ne a ventilátor közvetlen közelébe helyezzük el, hogy a rájuk jövő hűvösebb levegőtől nehogy megfázzanak, hiszen ők is ugyanúgy képesek erre a klímától, mint mi emberek. Alapvetően azonban számukra a lakás hűvöse az egy kellemes menedéket tud kínálni a nagy melegben” – kezdte tájékoztatóját a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonosa, vezetője.

Hozzátette: ugyanakkor nagyon megfontoltan, adott egyedeknél különleges óvó praktikák alkalmazásával ildomos megejteni a sétáltatást, futtatást.

Először is: az aszfalt rettentő mértékben fel tud hevülni a nyári melegben, akár 50-60 °C fokra is, és a kutyusok érzékeny talpbőrének ez nagyon fájhat, akár égési sérülést is okozhat a kisebb testű, vékonyabb bőrű fajták egyedeinél. Úgyhogy az a javallat, hogy mindenképpen füves, földes helyre célszerű vinni sétálni-futtatni a kedvenceket, ha már mindenképp déli időszakban is kell menni, a kistestű kutyákat a gazdik akár ölben is átvihetik egy-egy aszfaltos szakaszon, amíg újra enyhébb talajra nem érnek. A nagyobb kutyusoknál pedig ilyenkor jobb autóval kivinni futtatni a kedvenceket valamilyen árnyasabb, nem aszfaltos helyre. A séta a déli időszakban a lehető legrövidebb időt vegye igénybe, de még a kora este sem a legideálisabb, mivel csak fokozatosan enyhül a hőség, leginkább a hajnali, kora reggeli időszakban javallott a sétáltatás – mondta a szakember.

Kiemelte, hogy különösen a kerek fejű, kerek, nyomott orrú kutyák esetében nagyon fontos az elővigyázatosság a hőguta elkerülése érdekében, mivel nekik igen kicsi a hőleadásban főszerepet játszó orr nyálkahártyájuk felülete.

Az ilyen kutyusokkal lehetőleg teljesen kerülni kell a nagy melegben való sétáltatást-futtatást. Továbbá jó megoldás lehet akár vizes kutyaruhával kivinni őket, a télen használt gúnyájukat átnedvesítve, rájuk adva sokat könnyíthetünk a helyzetükönjavallotta az állategészségügyi központ vezetője.

A kertben tartott ebek esetében dr. Balogh Béla jó szívvel ajánlotta a gazdik figyelmébe a különböző korszerű párakapukat, szavai szerint ezek – különösen picit árnyékos helyen – nagyon nagy mértékben tudják csökkenteni a hőmérsékletet helyileg.

Amire nagyon fontos odafigyelni, hogy amennyiben teljesen betonos kennel a lakhelye a kedvencnek, akkor a beton állandó locsolása, nedvesen tartása olyan veszélyt rejt magában, hogy a víztől felpuhult talppárnát kikezdheti, tehát arra célszerű odafigyelni, hogy ne tocsogjon egész álló nap ez a kis udvar – adott egy újabb jó tanácsot a szakember.

Komoly, maradandó bajt okozhat a hőguta

A hőgutát onnan lehet felismerni, ha a kedvenc folyamatosan rendkívül erősen liheg, mozgása egyenetlenné, viselkedése zavarodottá válik, súlyos esetben teljesen elfekszik a kutya és a környezetéről tudomást sem véve csak zihál, liheg, szabad kézzel érintve is feltűnően forró a teste, hőmérővel mérve akár 41-42 fokra is felhevülhet.

Nagyon fontos, hogy ilyen esetben a kutyát azonnal el kell vinni a napról. Nem szabad azonnal jéghideg vízbe dobni, ezzel locsolni, lehetőleg a végtagok felől és inkább csak langyos vízzel locsolgatva kell elkezdeni megpróbálni visszahűteni kutyusok túlzottan felhevült testét. Illetve jótékony hatású lehet a gyakran cserélt vizes lepedős vagy törölzős borogatás.

Mindazonáltal a lehető leghamarabb meg kell próbálni állatorvoshoz jutni a hőguta gyanús kedvenccel. Sajnos a hőguta esetében egy későbbi idegrendszeri károsodás visszamaradása mindenkor fennállhat, mert a nagyon magas hőmérséklet óhatatlanul károsíthatja az agysejteket. Tehát sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, mert a gyógykezelés kimenetele igen kérdéses.

Hosszabb utazáskor is fő az elővigyázatosság

Amennyiben nem klímás autóval utazik a család nagy melegben, nagyon fontos megelőzni, hogy a kutyusok kidugják a fejüket a leengedett ablakon, ugyanis nagy sebességnél egyrészt rovarok csapódhatnak a szemükbe, másrészt pedig a huzat hallójárat gyulladáshoz, vagy akár kötőhártya gyulladáshoz tud vezetni.

Kaphatók már különböző oldalablakra szerelhető rácsok, ezek hasznosak tudnak lenni, illetve a nyirkos ruhával való takargatás is jó megoldás.

Fontos az időnkénti pihenők beiktatása egy kis pihenőre: itatásra, röpke egészségügyi sétára. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments