Kedvező tapasztalatok a balatoni főszezon vasúti utasforgalmában

Javában tart a főszezon a Balatonnál, sokan keresik fel a tavat – méghozzá egyre többen a közösségi közlekedést választják utazásukhoz. Beváltak azok a fejlesztések, amit a MÁV-Volán-csoport az idei menetrendekben az utasok igényeinek megfelelően újdonságként bevezetett. Sokan keresik fel autóbusszal a magyar tengert, de kihasználtak azok a vonatok is, amelyekkel átszállásmentesen érhető el a Balaton a keleti országrészből vagy a Dunakanyarból. A legjobban a Jégmadár expressz nyerte el az utazók tetszését, mely az idei nyár újdonságaként – a jelentkező utasmennyiségre és a népszerűségére tekintettel – immár dupla KISS motorvonattal közlekedik – írja a mavcsoport.hu.

A balatoni előszezonban több mint 566 ezer utas vette igénybe a vonatokat. A főszezon első 37 napján egymillió százhuszonnégyezren váltottak jegyet, ami 41 százalékkal haladja meg a tavalyi nyári szezon első 37 napjának eredményét. Ebből 784 ezren a tó déli oldalán, 340 ezren pedig az északi oldalon utaztak. A legtöbben Siófokra, Keszthelyre, Zamárdiba, Balatonfüredre és Fonyódra vették az irányt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A szabálykövető közlekedésre tanítsuk, és ne veszélyeztessük a gyermekeket!

Sokan veszik igénybe a Pécs és Keszthely között naponta közlekedő Fenyves expressz néven futó vonatpárt. A tapasztalatok szerint a megújult Balaton24 és Balaton72 napijegyek nemcsak a vonatokon, hanem több, a tó körül közlekedő Volánbusz-járaton is népszerűek lettek. Az utazást könnyíti az idei főszezonban a 34 balatoni állomáson, megállóhelyen kihelyezett, a jegyváltást egyszerűbbé és gyorsabbá tevő jegyautomata.

Idén is forgalomba állította a MÁV-START a nyári hétvégekre – szombatra és vasárnapra – a Jégmadár expresszt, amely július 29-ig még Nagymarosról indul 7:40-kor a júniusi zápor okozta pályahelyreállítás miatt. A Dunakanyart a Balatonnal hétvégente összekötő Jégmadár Expressz (Ex 18702, Ex 18703) mindkét irányban július 30-tól már ismét a teljes útvonalon, Szob és Fonyód között közlekedik, azonban Szobról 4 perccel korábban, 7:22-kor indul, de Nagymarostól már eredeti menetrendje szerint halad tovább.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A szabálykövető közlekedésre tanítsuk, és ne veszélyeztessük a gyermekeket!

A vonatra helyjegy váltása kötelező az utazáshoz, ezért kedvelik, mert így garantált az ülőhely. A kettő, emeletes jármű együttes ülőhelykapacitása 1200 fő, azonban a csomaggal utazók kényelme érdekében vonatonként 960 helyjegy váltható. A dupla KISS motorvonatból álló legutóbbi Jégmadár járatokon, amelyen már Váctól/Vácig használható volt a második egység is, a múlt héten  3 443-an utaztak, ami 89 százalékos kihasználtságnak felel meg. Eddig a főszezonban 13 ezren használták ki az emeletes vonatokkal való utazás különleges élményét.

Nemcsak a Dunakanyar térségében élők vehetik igénybe a KISS motorvonatokat a Balatonra utazva. A Napfürdő expresszvonat a hétvégi napokon közlekedik Szolnok és Siófok között – Cegléd, Albertirsa és Monor érintésével. A Vitorlás névre keresztelt expresszvonat Szolnok és Fonyód között az újszászi (120a) vonalon halad, lehetőséget nyújtva térségben élők számára is a Balatonra való közvetlen eljutásra. A Panoráma expresszvonat Nyíregyháza és Siófok között jár; a két végállomás között csak Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, Székesfehérvár, Balatonaliga, Szabadisóstó, Szabadifürdő állomásokon és megállóhelyeken áll meg. Vasárnaponként az Esti Csók Fonyód és Kőbánya-Kispest között juttatja haza az utasokat a Balatonról. A korszerű és közkedvelt emeletes vonatok a főszezonban eddig már összesen 26 ezer utast szállítottak beleszámítva a Jégmadár expressz utasforgalmát is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments