Közérdekre hivatkozva továbbra se közlik a gödi akkumulátorgyár monitoring adatait

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint, mivel a Samsung-gyár nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás, a Gödön végzett mérések eredményei közérdekből nem kiadhatók. A gödi kutak vizében kimutatott mérgező oldószer ügyében pedig nem végeztek semmilyen tényfeltárást, mert szerintük a civilek által megrendelt, szennyezést kimutató vizsgálat nem volt elég alapos – írja az atlatszo.hu.

Az Átlátszó újabb cikkéből kiderült, hogy az ő korábbi vízügyi hatóság ellen indított adatigénylési perükben a bíróság első fokon nekik adott igazat. Eszerint az ítélet szerint pedig a Samsung-gyár területén végzett talaj- és vízvizsgálati adatokat nyilvánosságra kell hozni, és nem titkosíthatók arra hivatkozva, hogy azok újabb engedélyek kiadásának „döntésmegalapozó” dokumentumai. Most azonban emiatt a döntés miatt fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI). Mint írják: „Az alperes az adatok kiadásának megtagadása során – mikor is arra hivatkozott, hogy az előtte folyamatban lévő eljárás még nem fejeződött be – megfelelően mérlegelte a kiadáshoz fűződő közérdek súlyát egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósítása körében.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A váciaknak az eset kapcsán könnyen az eszükbe juthat az a június 16-án tartott lakossági fórum, amit a városunkba tervezett szennyvíztisztító bővítéssel kapcsolatban hívott össze az önkormányzat. Ez volt az az alkalom, ahol EHS managerének a delegálásával, hosszas hallgatás után már a Samsung is képviseltette magát. Az ily módon megjelent Frankovits György pedig több ízben is ígéretet tett arra, hogy az eddigieknél lényegesen több információt, illetve adatot fognak közölni a későbbiekben a méréseik kapcsán. Egyelőre természetesen nincs okunk megkérdőjelezni ezen állításait, azonban sokakban baljós előérzetet kelthet a magyar hatóság újonnan tanúsított hozzáállása a témához.

Váci lakossági fórum a tervezett szennyvíztisztító bővítésről

Az FKI indoklása szerint a kiemelt beruházás státuszra való tekintettel az adatkiadás megtagadása közérdekből történik. Emellett hosszasan részletezik, hogy a folyamatosan bővülő Samsung-gyár összes hatósági eljárásának adatai – köztük a környezet- és természetvédelmi, vízügyi, talajvédelmi eljárásoké – , mivel „kiemelt jelentőségű ügyekről” van szó, nem hozhatók nyilvánosságra. A hatóság egyéb jogi érveket is felsorakoztatva kéri, hogy a Fővárosi Törvényszék másodfokú eljárásban utasítsa el az adatkiadásra kötelező ítéletet, és új bírósági tárgyaláson hozzon megfelelő döntést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Ráadásul további aggodalomra adhat okot az, hogy az illetékes hatóságok semmilyen vizsgálatot nem végeztek a gödi kutak vizében talált NMP (N-metil-2-pirrolidon) nevű mérgező oldószer miatt. A kimutatott, akkumulátorgyártáshoz is használt anyag hiába okozhat nagy mennyiségben bőr-, szem- és légúti irritációt, és károsíthatja a születendő magzatot, a hatóság tájékoztató levele szerint a gödi közműhálózatban lévő ivóvíz „ellenőrzött minőségű”. A kútvizek szennyezéséről szóló szakértői vélemény szerintük nem ad meg minden információt. Nem tartalmazza a mintavételre használt kutak műszaki paramétereinek leírását, a kutak helyszínének hidrogeológiai szempontú bemutatását, valamint a kutak környezetében folytatott azon tevékenységek ismertetését, amelyek esetleg befolyásolhatták a vízminőséget. Emiatt az FKI szerint a civilek által készíttetett szakértői vélemény „nem alkalmas a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi akkumulátorgyártási tevékenységnek a víz, mint környezeti elemre gyakorolt hatásainak feltárására.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Az Átlátszó teljes cikke ITT olvasható el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments