Lakossági fórum: Hova tovább váci foci?

Látva, hogy egyre több kérdés vetődik fel a váci futball helyzete kapcsán és a helyi internetes felületeken téves információk kezdenek terjengeni, Matkovich Ilona polgármester lakossági fórumot hívott össze a témában. Az eseményre csütörtökön került sor a Városházán, közel 50 fő jelenlétében.

Mint arról korábban a Váci Napló is beszámolt, egy június 30-i közleményében – a klub finanszírozási lehetőségeinek a beszűkülésére hivatkozva – a Vác FC bejelentette, hogy nem tudja vállalni az NB III-as indulást a 2022-23-as kiírásban. A kialakult helyzet értelemszerűen valamennyi váci lakost meglepett, illetve elkeserített, a sporthoz való hozzáállásától függetlenül. A közbeszédben azonban számos téves információ és híresztelés kapott szárnyra, amelyek az önkormányzatot is a hibás felek közé sorolják a történtekben. Matkovich Ilona polgármester méltatlannak érezte ezeket a vádakat, így a tisztánlátás érdekében lakossági fórumot hívott össze. Az eseményre Pető Tibort is meginvitálták, a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesület (VVLSE) elnöke pedig meg is jelent a fórumon, sőt kész volt válaszolni is a neki feltett kérdésekre, de a városvezető mellé nem kívánt kiülni, mondván: vele nem egyeztettek a rendezvényt megelőzően.

„Ami az önkormányzatot illeti, szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a váci foci az természetesen marad és tovább folytatódik. Elsősorban szeretném megnyugtatni a szülőket, hogy a gyermekeik ugyan úgy járhatnak a stadionba, ahogy eddig tették, hiszen ott semmiféle változás nem történt. Az önkormányzat, ugyanúgy ahogy eddig, biztosítani fogja a pályákat” – nyitotta meg a városvezető a beszélgetést, majd igyekezte letisztázni a maguk szerepét a váci sportéletben: „Az önkormányzat semmilyen módon nem akart beleszólni, soha nem is szólt bele és a jövőben sem fog beleszólni a szakmai munkába. Az önkormányzat azt a feladatot látja el, hogy biztosítja a focizni vágyó gyerekeknek a stadionhasználatot a lehető legjobb állapotokban. És eddig a felnőtt csapatnak is biztosította a játszási lehetőséget.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű mi a kapcsolat Vác Város Önkormányzata és a Vác VLSE, illetve a Vác FC között. Az önkormányzat mindösszesen, mint a stadion tulajdonosa vállal szerepet a váci futball életében és mint fenntartó adja bérbe azt egy sportegyesületnek, ugyanúgy, mint ahogy kiadja más intézményeit is. Ebben az esetben a helyzet annyiban más, hogy itt nem többen használják a stadiont, hanem egy korábbi szerződés értelmében kizárólagossága van a Vác VLSE-nek, akik ráadásul ingyenesen használhatták eddig a létesítményt.

„Miben különbözik más váci sportoktól, például a női kézilabdától a foci? Abban, hogy bár minden sportegyesületnek igyekszik az önkormányzat kedvezményes bérleti díjat felszámolni, egyetlen egy olyan egyesület van, amely 0 forintért használja a teljes stadiont. Ez pedig a Vác VLSE. Illetve a felnőtt csapat az teljes ingyenességet élvez, míg az utánpótlás fizet egy kedvező bérleti díjat – foglalta össze a viszonyokat Matkovich Ilona, hangsúlyozva azt, hogy szerinte a városvezetés minden tőle telhetőt megtett a váci fociért. – Az önkormányzatnak tehát benne van 180 millió forintja a stadionban, benne van 73 millió forintja a laktanyában meg nem valósuló akadémiában. Ez pedig már 250 millió forint, csak az önrész. Ez a pénz ráadásul nem állt rendelkezésére az előző városvezetésnek, mindezt hitelből adta oda, így azóta is minden évben 53 millió forintot törleszt a város az el nem készült felújításokra.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

A támogatásokkal való elszámolást illetően most se jutottak dűlőre a felek. Pető Tibor azt állította ők leadták a szükséges dokumentumokat, de érdemi választ azokra nem kaptak. Ezzel szemben Matkovich Ilona ezt megelőzően úgy fogalmazott, hogy a városvezetés ezeket a papírokat nem kapta meg, amiket meg igen, azok nem feleltek meg az eredeti kiírásnak, nem azokat a műszaki tartalmakat fedték le, amik az eredeti szerződésekben, illetve módosításokban szerepeltek. Arra a kérdésre pedig, hogy a stadion biztosan megkapja-e majd a szükséges engedélyeket a Bánk NBIII-as meccseinek a megrendezéséhez, nem érkezett válasz. Nem tudtak, vagy csak nem akartak erre válaszolni az érintettek.

Azonban Pető Tibor a stadion használatát kiemelve, maga is elismerte, hogy a város számottevő támogatást nyújtott az egyesületnek. Majd a kialakult helyzetet illetően azt hangsúlyozta, hogy a VVLSE 2019-ben kényszerből vette át a Vác FC irányítását, mivel nem szerették volna, hogy megszűnjön a csapat. Állítása szerint gyakorlatilag csődben lévő Kft.-t vettek át, azért mert a korábbi tulajdonos nem kívánta azt tovább üzemeltetni, illetve fizetési nehézségei voltak. Egyéb vevőt akkor nem találtak, hiába kerestek ők is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

„A kérdés az az volt, hogy miért nem indult el a Vác FC Kft. az NBIII-ban. Ennek kapcsán nem az önkormányzatra hárítottuk a felelősséget, mindösszesen a közleményünkben leírtuk azt, hogy támogatást kértünk, amire azt a választ kaptuk szóban, hogy erre az önkormányzatnak nincsen lehetősége és módja. Semmilyen felelősséget nem hárítottunk, a döntést azt mi magunk meghoztuk. Ma Magyarországon egy NBIII-as csapat költségvetése 150 és 200 millió forint között van. Ezt az egyesület nem tudta tovább vállalni és ezért született meg az a döntés, hogy a megyei bajnokságban tudjuk csak folytatni” – mondta az egyesület elnöke

A közel 50 érdeklődő jelenlétében megtartott másfél órás beszélgetésben több szurkoló, egyesületi tag, valamint helyi szakember is részt vett. Ilyen utánpótlással foglalkozó edző volt például a Vác VLSE korábbi ifjúsági trénere Kiss Ferenc vagy Szél József, a váci Juventus Akadémia vezetője, aki a helyi labdarúgással kapcsolatos elképzeléseit is megosztotta, illetve egy ponton azt mondta akár az VVLSE elnöki posztját is szívesen betöltené, amennyiben ezzel megbíznák. A résztvevők több ízben súlyos kritikákkal illették a Pető Tibor elnöksége alatt történt folyamatokat az utánpótlásban és a felnőtt labdarúgásban egyaránt. Egyesek konkrétan a váci futball lezüllesztésévél vádolták meg az elnököt, sőt még az egyesületi tagságát is többször megkérdőjelezték, valamint lemondásra szólították fel. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments