Megújulnak a „Végvári vitézek”

Hétfőn megkezdődött a Géza király téri szoborcsoport talapzatának javítása és karbantartása. Az iskola melletti nemrég felújított lépcső és járda után az 1967-ben avatott, „Végvári vitézek” nevet viselő szoborcsoport rendbetétele már régi igény volt – írja a vac.hu.

Az elmúlt egy évben alapos karbantartáson esett át a Budapesti főút és környezete. Először magát az úttestet aszfaltozták, majd festették újra. Ezt követte a már régóta balesetveszélyes állapotú járda helyrehozatala. A napokban pedig Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola melletti szoborcsoport került sorra.

A kivitelező már felbontotta a térkő lapokat, melyeket megemelve, és kifelé döntve helyeznek majd vissza. A szoborcsoport elé – az esővíz elvezetése érdekében – egy sor lapot is leraknak.

A több mázsás alkotás jelenleg csak a két végén fekszik fel, középen a levegőben van az alja. Ezt a rést kitisztítást követően egy gyorsan kötő és nagy szilárdságú anyaggal kitöltik, így stabilizálva az alkotást.
A felújítás során a több részből összerakott szoborcsoport illesztéseinél és egyéb részein keletkezett repedéseket is kijavítják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments