Megvannak az új energia és földgáz árak

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtök reggel – minden előzetes tájékoztatás nélkül – rendkívüli tájékoztatót tartott a rezsicsökkentés módosításának részleteiről. Ezen elárulta a legfontosabb új, lakossági piaci árakat: a földgáz esetében a fogyasztási limit feletti új ár hétszerese az eddigi rezsicsökkentett árnak, míg a villany esetében duplázódásról beszélhetünk – írja a portfolio.hu az M1 élő közvetítése alapján.

Mint korábban a Váci Napló is beszámolt róla, a magyar ellátás védelmére a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és egy augusztusban életbe lépő, hét pontból álló tervet fogadtak el, amivel a takarékosságra szeretnék inspirálni a lakosságot. Ezek közül az egyik, az átlag lakosságot a leginkább érintő pont arról szólt, hogy a csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. A meghatározott fogyasztási limit pedig a földgáz esetében 1729 köbméter/év, míg villamos energiánál 2523/kWh/év. Azonban az eddig kérdéses volt, hogy ez pontosan mekkora összegeket takar. Ennek a bizonytalan állapotnak vetett véget Németh Szilárd teljesen váratlanul, az M1 élő közvetítésén keresztül érkezett bejelentése.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Már minden elővárosi vonalon üzemelnek az új jegykiadó automaták

„Ilyen háborús körülmények között nem tartható fent, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát és a földgázt, és mindenki korlátlanul fogyasszon” – ismerte el a rezsibiztos, aki ezen a ponton azt is előrevetítette, hogy a háborús válság miatt a kormánynak lesz a munkahelyekkel kapcsolatban is intézkedéscsomagja. – De azt is érzékelte a kormány, hogy az elszabaduló piaci árakat sem lehet az egyetemes szolgáltatás keretében a lakosságra rászabadítani, mert az elviselhetetlen lenne a magyar családok számára.”

Így a villamosenergia ára augusztus 1-jétől a következőképpen alakul:

  • 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós versenypiaci ár Németh Szilárd szerint egyébként 268,9 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
  • A hőszivattyúkra vonatkozó szabályokról ez a rendelet nem szól, a rájuk vonatkozó kedvezményes H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csökken az ekho, devizában is fizethető a társasági adó

A 24.hu rámutatott, első ránézésre ez azt jelenti, hogy az áram várhatóan kevésbé drágul meg annál, mint amit a múlt heti Kormányinfón előrevetítettek (akkor hatszoros áremelkedésről volt szó), bár arra Németh nem tért ki, hogy a számla többi eleme hogyan alakul, de a rendszerhasználati díjakat nemrég emelték meg jelentősen. Maga az áram viszont kevesebb mint kétszer annyiba fog kerülni az átlagfogyasztás felett, mint eddig.

A kedvező villamosenergiával szemben azonban drasztikus gázáremeléssel lehet számolni. 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis havi 144 köbméterig marad a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként. E felett, szintén augusztus 1-jétől, viszont 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági ár. (A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne Németh szerint.) A gáznál tehát sokkal nagyobb mértékű az emelés, rögtön az átlagfogyasztás felett a hétszeresére nő a gáz ára.

Mindazonáltal a kormánybiztos azt is elmondta, hogy megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: 3 gyereknél 600 köbméterrel emelkedik, a 4 gyerekeseknél 900 köbméterrel, 5 gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit és így tovább. Ez összhangban van a múlt heti kormányzati bejelentésekkel. Eddig ezt a kedvezményt 26 ezren vették igénybe, ezért most azt javasolta a biztos, hogy mindenki éljen vele. Továbbá egy új kedvezményt is bejelentettek, az egy mérővel rendelkező társasházaknak: ismertetése szerint ahol a társasházaknál egy mérő van, abban a esetben ha nyilatkozik a lakóközösség, akkor az albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke. (Forrás: portfolio.hu, 24.hu, Fotó: MTI) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments