Rádi út, Márvány tér, ovik és bölcsik – Felújítások, fejlesztések futószalagon

Tucatnyi, egyenként is többmilliós, esetenként százmilliót is meghaladó költséggel megvalósuló váci beruházás kivitelezésének elindulását, elkészültét jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Matkovich Ilona polgármester – írja a vac.hu.

A városvezető bevezetőjében hangsúlyozta: az ilyen jelentős projekteknél a tervezés, pályáztatás, engedélyeztetés hosszú folyamat, és emiatt a folyamatosan dráguló kivitelezés komoly gondot jelent a városi költségvetésben.

Matkovich Ilona a beruházások sorában elsőként azt a négyet említette, melyhez kapott az önkormányzat központi forrást. Ezek döntő része az előző évi adóelvonások és kormánydöntések miatti bevételkiesés mintegy felére érkezett kompenzáció. Ilyenből bővülhet már őszre az Újhegyi úti és a Sirály utcai óvoda és kap új tetőszigetelést a Kölcsey utcai bölcsőde. Elkezdődik a főtéri „rózsaszín ház” tetőfelújítása, mely költségének mintegy nyolcadát kapta meg a város a beadott pályázatára.

Tízmilliós városi forrásból sikerült elhárítani a Naszály úti vízfogó állagromlásából adódó komoly veszélyt és már elkészült – összesen 3 millió forint értékben – a Vám utcai, a Nyár utcai és az Újhegyi úti óvodában egy-egy csoportszoba padlóburkolat-cseréje is. Még egy gyermekintézményben, a Baba utcai bölcsődében folyik majd komoly felújítás: ott a vizesblokk újul meg még augusztus folyamán hétmilliós költséggel.

Nagyon fontos, hogy tisztán a váci emberek pénzéből történik meg a Külső-Gombási út agyagbánya előtti szakasza és a Rádi út felújítása. Mint ismeretes, az utóbbira kétszer is hiába pályázott a város. Most a sorompótól a Magyar utcáig teljes szélességben kap új aszfaltburkolatot a nagyon rossz állapotban lévő út. Ehhez közel 150 milliót biztosít az önkormányzati büdzsé.

Végül a polgármester azt is bejelentette, hogy – a DMRV korábbi vízcsőcserés munkáját követően – megkezdődik a Szent István tér megújítása. Ez két ütemben történik majd és költségeire 100 milliós összeg áll rendelkezésre. A felsorolt beruházások kapcsán megkötött kivitelezési szerződések szerint csak az építési munkák összértéke meghaladja az 558 millió forintot.

Újságírói kérdésre Matkovich Ilona elmondta: a tavaly és idén is a Rádi út rendbetételére beadott pályázaton nem nyert a város. Elmaradt annak indoklása is, hogy ez miért történt annak ellenére, hogy a közösségi autóbusz közlekedés a kiírásban prioritást élvezett. A polgármester arról is tájékoztatást adott, hogy a kiesett bevételek kompenzációját a megelőző évinél még szerényebb összegben, a közel 400 millió után 123 millióban határozta meg Vác számára a kormány. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments