Sajdik-Napot tartanak a gyűjtemény egy éves évfordulójának alkalmából

Egy éves a váci Sajdik Gyűjtemény. Ennek az örömteli évfordulónak az alkalmából pedig színes programokkal tarkított Sajdik-Napot tartanak. Az eseményre július 22-én, pénteken a Pannónia Házban fog sor kerülni.

A váci önkormányzat 2018-ban vásárolta meg a Sajdik gyűjtemény százötvenegy darabját, ami azóta több mint kétszáz darabra egészült ki. Sajdik mesevárosa, girbegurba házai, hósapkás, piros tetős hagymakupolás házai, saroktornyai felidézik azokat a kultúrtörténeti emlékeket, melyeken jókat nevetve, szórakozva ismerhetjük meg a várost. A képeken életre kell Vác történelme Sajdik Ferenc humoros, néhol fanyar bemutatásában. Gondolhatunk itt akár a Pom-pom mesék világára, Gombóc Artúr kalandjaira vagy A nagy ho-ho-horgász váci adaptációjára is.

A gyűjtemény közel egy évvel ezelőtti megnyitóján Matkovich Ilona polgármester is kiemelte, Vác városa nem csak a háromszögletű barokk tere, a ma is használatos barokk hídja, vagy akár a diadalív, a Duna korzója, vagy az első vasútvonala miatt egyedi. Egyediek vagyunk a nálunk látható Sajdik Ferenc Kossuth-, Munkácsy-, Magyar Örökség díjas, Érdemes művész életművének jelentős részének a kiállítása miatt is. Elhangzott, hogy hosszú előkészület után végre méltó helyére került a sokak által szeretett és látogatott Sajdik Gyűjtemény. Ennek az örömteli pillanatnak jött most el az évfordulója, aminek a megünneplésére Sajdik-Napot fognak tartani július 22-én a Pannónia Házban. A program a következő:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

10-12 óra: CSALÁDI ALKOTÓI MŰHELY: kísérletezés a Sajdik Ferenc által alkalmazott „vegyes technikával”. Szottfried Zsófia kicsiket és nagyokat is bevezet a különleges módszer rejtelmeibe.

13, 14, 15 óra: ingyenes tárlatvezetések

16 óra: RUTKAI BORI BANDA: ZSEBTENGER ingyenes gyermekkoncert

A zenekar „hordozható” tengerparti koncertjén Bori színes bábjaival kelti életre a vidám, táncos mesedalokat. Csíkos ruhás Pizsamátor-kalózókkal indulunk világkörüli útra, a kikötőből felsétálunk a Kukutyini várba, a Hosszúfejű királyfi lakodalmába. Belopakodunk a Citrom Cirkusz sátrába, stranddiszkózunk a Laton-laton Balaton partján, sőt, hajónkról űrhajóra váltunk és felrepülünk a Pörgettyű nevű kisbolygóra is, ahol az Űrcsűrben táncolunk az Űrdöngölőkkel és más Csodabogarakkal. A Fonogram-díjas zenekar bulis, tavaszi dalai igazi családi táncoldába hívják a gyerekeket és a felnőtteket.

  • Rutkai Bori – ének
  • Darvas Kristóf – zongora
  • Nemes Janó – szaxofon, fuvola
  • Szerető Dániel – basszusgitár
  • Németh Csaba – dob
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

18 óra: RÁSKÓ ESZTER STAND-UP COMEDY ESTJE

Jegyár: 3500 Ft

Ráskó Eszter pszichológus, szexuálpszichológus, HR manager, Szabolcs megye önjelölt üdvöskéje, megrögzött élménykereső, enyhén narcisztikus és szociálisan túl kompatibilis személy. Édesanya. A Dumaszínház társulatának tagja. Stresszhelyzetben számos esetben mutatja Tourette szindróma jeleit, gátlástalansággal vegyes figyelmetlensége gyakran sodorja olyan helyzetekbe, melyekből csak órákig tartó sms-ezéssel tudja kivágni magát. A szinti pop, a trash és Phil Collins megrögzött rajongója, a társas interakciók szibillája, illetve a birtokos jelzős szószerkezetek ásza. Általában ő mondja, hogy rabló támadás, mert az ő hangja mélyebb. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments