Ünnepi gálán adta át Magyarország Szlovákiának a V4 kulturális soros elnökségét

Július 1-jén Magyarországtól Szlovákia vette át egy évre a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét. Ebből az alkalomból Nagymaroson rendezték meg a V4 magyar elnökség kulturális záróünnepségét. Az ünnepi gálán zenés és cirkuszi produkciókat, valamint a VéNégy Fesztivál és Színházi találkozó workshopján készült szlovák-magyar színházi előadást is bemutattak. „A négy ország közös kulturális öröksége erős közösségé formál bennünket” – emelte ki az eseményen Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter – olvasható a VéNégy sajtóközleményében.

A Visegrádi Négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködésének célja az országok gazdasági, politikai, kulturális és diplomáciai érdekeinek közös képviselete. Az együttműködés összehangolását minden évben egy tagország, a V4 soros elnöke vállalja magára. 2021. július 1. és 2022. június 30. között ezt a tisztséget Magyarország töltötte be. A V4 országok legrangosabb kulturális eseménye, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A kulturális elnökség szimbolikus átadására ezért a fesztivál helyszínén, Nagymaroson került sor. Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős minisztertől Marián Varga, a Szlovák Köztársaság elsőbeosztottja vette át szimbolikusan a kulturális elnökséget.  „Ha kultúráról beszélünk, akkor elsősorban mindenkinek a közösség jut eszébe.  A közösség és a megtartás. Hiszen mi emberek egyedül, egymagunkban, barátok nélkül, szeretteink nélkül elszigetelt személyiségek vagyunk. Ha nem tudunk megnyilvánulni, akkor valójában nem is számítunk. Éppen ezért a kultúra több, mint puszta szórakozás. Közösségeket hoz létre, közösségeket tart meg és közösségeket erősít” – emelte ki Navracsics Tibor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

„A V4 magyar elnökségének két kiemelkedő pillére a visegrádi négyek kulturális logisztikájának erősödése és egymás kultúrájának mélyebb megismerése voltak. A kulturális sokszínűségünk és gazdagságunk arra predesztinál minket, hogy ezek bemutatásán és az együttműködéseken keresztül a béke és a biztonság érdekében tudunk közösen tevékenykedni” – mondta Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.

„A V4-ek együttműködésének nincs alternatívája. Földrajzilag és kulturálisan is olyan mélyek a közös gyökereink, hogy bármilyen vihar is jött az elmúlt évszázadokban, semmi sem tudta megtépázni ezeknek a nemzeteknek az összefogását” – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium Parlamenti Államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fővédnöke.

„Idén az eddigi legmagasabb látogatószámot érte el a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A négy nap során 11 ezren látogattak el a visegrádi négyek kultúráját fókuszba állító és világsztárokat is felvonultató zenei és színházi programokra. Jövőre június 22. és 25 között rendezzük meg a 10. jubileumi fesztivált” – emelte ki Kis Domonkos Márk, fesztiváligazgató.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Az ünnepi gálát Koós-Hutás Áron és Horváth Márk duója nyitotta. Kriszta Kinga, a Magyar Állami Operaház szólistája Kálmán Imre Csárdáskirálynő című művéből Szilvia belépőjét, Horváth István, a Magyar Állami Operaház tenorja Puccini Turandotjából a Nessun Dormát, míg Györfi Anna és Vastag Tamás az Erzsébet, a szerelem szentje című musicalből Az Ég tartja a Földet című dalt adta elő. A Recirquel artistája, Herczeg Richárd lélegzetelállító Lengő rúd számával nyűgözte le a résztvevőket. Az ünnepi gálán mutatták be a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó kéthetes workshopján Juraj Bielik vezetésével készült szlovák-magyar előadást, a Grammatica mysteriit is. A Petőfi Sándor versein, levelein és úti leírásain alapuló válogatás egy olyan kollázst alkot, amely nemcsak komoly, hanem humoros oldaláról is bemutatja a szerzőt – az ifjú Petőfit.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Bár a magyar kulturális elnökség véget ért, jövőre ismét Magyarország lesz az európai kultúra egyik központja. „Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2023-ban, mint az Európa Kulturális Fővárosa cím viselője dolgozik majd a közös európai kulturális értékek és kapcsolatok megerősítésén. Már idén is sok programmal, de jövőre különösen izgalmas kulturális kalandokkal várjuk a Visegrádi Csoport országaiból a fellépőket és a vendégeket egyaránt” – üzente az V4 elnökségi évet záró ünnepség résztvevőinek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa program vezérigazgatója, Markovits Alíz. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments