Vác FC: így történt, ennyi volt

Mint ismert, a legutóbbi két harmadosztályú bajnokságban egyaránt az utolsó hazai bajnokiját megnyerve, a legrosszabb még bennmaradó helyen őrizte meg NB III-as tagságát a Vác FC. Az viszont már csak idén július elsején derült ki, hogy az 1899-ben indult váci focitörténelmet címerében büszkén hirdető Vác FC a jövőben már hiányozni fog a magyar labdarúgásból. A következőkben kronologikus sorrendben 10 pontban foglaljuk össze az idáig vezető folyamat fő lépcsőit – írja a vac.hu.

  1. 2016 őszén az akkori (kormánypárti) váci önkormányzati többség fejlesztési hitelből 180 millió forintos TAO-önrészt szavazott meg az angol John P. Marshall által tulajdonolt Vác FC számára a városi tulajdonú stadion rekonstrukciójára. Pető Tibor alpolgármester (egyben a Vác VLSE elnöke) indítványára a pénz bizonyos esetben a VVLSE számára is elérhető lett.

  2. Közel egy évre rá az önkormányzat John P. Marshallnak egyéni Pro Urbe Díjat adományozott. Aki az indoklás szerint: „Saját pénzét és egyéni energiáját nem kímélve példamutatóan sokat tesz Vác egyik reprezentáns sportegyesületéért és így a város hírnevének öregbítéséért.”

  3. 2018 tavaszán az önkormányzat újabb 5 évre ingyenes és kizárólagos létesítmény használatot adott a Vác FC-nek úgy, hogy a klubnak a rezsit sem kellett fizetni.

  4. A stadionrekonstrukció csupán a szurkolóámító tervekig jutott, így a csapat Váctól távol rendezhette csak a hazai meccseit. A 2018/2019-es bajnokság végén a 20 csapatos másodosztály 13. helyén zárt a gárda.

  5. 2019 nyarán megállapodott a Vác FC angol tulajdonosa és a VVLSE. Majd Rétvári Bence, Vác országgyűlési képviselője és Pető Tibor klubelnök bizakodó sajtótájékoztatót tartott, mondván: végre ismét magyar kézbe került a váci labdarúgás és elindulhat mind a stadionberuházás, mind a csapat megerősítése. A VVLSE által tulajdonba vett Vác FC ügyvezetője Belák Gyula lett. A következő (2019/2020-as) NB II-es bajnokságban utolsó előtti lett a gárda és kiesett a harmadik vonalba.

  6. A 2019 őszi választáson Vácon a szavazók bizalmából kétharmados többséget szerzett az Összefogás Vácért szövetség, amely aztán fokozatosan kezdte számonkérni az itt élők pénzéből finanszírozott fociberuházások elmaradását. (A hitelvisszafizetés ma és még a jövőben is súlyos milliókkal terheli évente a költségvetést.)

  7. Miután egyértelművé vált, hogy sem a 73 millióval támogatott fociakadémiás pályaépítés, sem a 180 milliós városi segítséggel megvalósítandó stadionfelújítás sehol sem tart – a szérűskerti műfüves pálya rekonstrukcióra ígért 27 millió felvételére pedig már sor sem került, mert remény sem volt a megvalósításra – a jelenlegi városvezetés elindította a korábban megadott források felhasználásának vizsgálatát.

  8. Bár a Vác FC kétszer is éppen elkerülte a megyei bajnokságba (negyedik vonal) való kiesést és ismert volt, hogy súlyos anyagi gondok vannak, a szövetség megadta az NB III-as licencet, és elfogadta a harmadosztályú bajnokságba történt nevezést.

  9. A június végi váci elnökségi ülésen az a döntés született, hogy az egyszeres magyar bajnok Vác FC „lelép” a magyar futball játékteréről, egyik bajnokságban sem indít csapatot.

  10. A Magyar Labdarúgó Szövetség Versenybizottságának NBIII-099/2022. (07.01.) számú határozata: „A Vác FC Kft. csapatát a 2022/23. évi NB III. osztályú Férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságból kizárta.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments