Váci graffitisek alkotása a józsefvárosi tűzfalon

A sok tehetséges és kevésbé tehetséges hobbi graffitis zül kiemelkedik egy hazai cég, akik hivatásuknak választották a falfirkálást. A Neopaint az előítéletekkel szembeszegülve varázsolja szebbé a városok utcáit. Rájuk akadni nem nehéz, hiszen kezük nyoma gyakran 100 négyzetméteres tűzfalakon mutatkozik meg. A jövőben pedig tervezik Vác utcáit is tarkítani – Pető Blanka írása.

Sokaknak a graffitiről először értelmezhetetlen betűkkel összefirkált falak, krisz-krasszokkal csúfított vonatok és koszos aluljárókba fújt testrészek ábrái jutnak eszébe. De a festékszórókban sokkal több lakozik ennél, nem csak rongálni, hanem alkotni is lehet velük. A Neopaint nevű cég és köztük művészeti vezetőjük, a váci származású Mészáros Patrik pont erre törekednek, hogy a graffiti segítségével ne csúfítsák, hanem színesítsék a város unalmas tűzfalait.

Legújabb munkájuk nemrég készült el Budapesten a hetedik kerületi Klauzál utcában. Ez a hatalmas graffiti egy meglehetősen keserű témát dolgoz fel: a menekülteket. A fő alakja egy nő, aki egy kisgyermeket és egy csecsemőt visz a karjaiban. A háttérben további nőket és gyerekeket láthatunk, felettük fehér galamb száll, a vágyott békét jelképezve. Alattuk felirat hirdeti, hogy “Akárhonnan jönnek is, támogassuk a menekülteket!”

A graffiti művészet, főleg ebben a formában. Mészáros Patrik elmondta, hogy a csapat a kezdeti házalás után már megbízásokat kap: nem ők keresik többé az önkormányzatokat, hanem az önkormányzatok őket. A menekültek napjára készült művük is pont ilyen, ami a VII. kerület és az UNHCR nevű szervezet megbízására valósult meg. Munkáik nagyon sokszínűek, akad köztük realisztikus tájkép, animációs sorozat reklámja, rózsaablakot idéző falfestmény, portré, absztrakció és sok minden más.

A graffitiket általában ők maguk tervezik meg, ám előfordul, hogy kérnek külsős segítséget. Ez általában akkor fordul elő, mikor a megbízó ragaszkodik egy bizonyos stílushoz, amit ők nem képviselnek grafikailag. A képeket számítógépen tervezik meg, majd kiterített tervet és látványtervet is készítenek belőlük. Az utóbbi esetében már a falfelületen jelenik meg a grafika – de még csak virtuálisan. Ha a megrendelőnek tetszik, amit lát, a kivitelezés a műteremben kezdődik el. Ekkor papíron sablonokat készítenek a tervek alapján, és ha ezek elkészültek, felsablonálják őket a tűzfalakra. Kisebb falfelületeknél viszont projektort alkalmaznak.

A sablonok adják meg a keretet a grafikának. A kinyomtatott terveket viccesen kottáknak is szokták hívni, ezek az ő mankóik, amikkel tudnak tájékozódni ilyen nagy méretű festmények esetében is. A papíron lévő kép alapján követik le a falon lévő vázlatokat. “Ekkor már szinte csak a vonalon belül kell maradni és tartani magunkat a tervhez.”

Kisebb falfelületeknél gyorsabban megy a munka, nagyobbaknál lassabban, de ez attól is függ, mennyien dolgoznak az adott graffitin. Előző megrendelésüket nagyjából két héttel ezelőtt fejezték be a józsefvárosi Illés utcában. A Brunszkó ’Nikon’ László madaras illusztrációját ábrázoló, közel 100 négyzetméteres tűzfalfestményen nagyrészt hárman dolgoztak, de “beugrósként” csatlakozott hozzájuk még egy tag, aki szintén váci származású. A végére így öt nap alatt értek a mázolásnak. A Klauzál utcait hat nap alatt fejezték be, viszont annak mérete már meghaladja a 100 négyzetmétert. “De 500 négyzetméteres falat is adtunk már át 10 nap alatt.”

A graffitisek élete csöppet sem könnyű a sok előítélet miatt. Mészáros Patrik is próbált a legális úton maradni. Mikor még csak hobbi szinten űzte ezt a művészetet, már akkor is hajlandó volt többször visszamenni és engedélyt kérni egy-egy épület kidekorálásához. Mindig is többre vágyott, ám ez egyedül nagyon nehéz küzdelem. Néha kapott ugyan engedélyt, de túlnyomó részben nem. “Ha az ember magánszemélyként megkeres egy közös képviselőt, hogy a háza falára lehet-e festeni, Magyarországon azt vettem észre, hogy sokszor csak a betűket, a rongálást látják benne és sokszor emiatt kihátrálnak ebből.”

Bár a Neopaint célja nem az, hogy ezt a rossz megítélést megváltoztassa, de sokan elismerik a munkájukat. Ennek ellenére még így is vannak olyanok, akiknek nem tetszik, amit csinálnak, és “hobbigraffitisnek” titulálják őket.

Az ítélkezőknél valószínűleg sokkal többen vannak azok, akik belátják, hogy a graffiti nem feltétlenül rossz. Patrik minden alkotásukra büszke, de leginkább azokra, ahol az ő terveit fogadták el. Ilyen például a Szeréna úti támfal, ami egy fekete-fehér tájképet ábrázol hosszan elnyúlva a járda mellett.

Mészáros Patrik váciként nagyon régóta szeretne itteni tűzfalakat is festeni, így a jövőben ezek is tervben vannak. Viszont a kivitelezés sajnos még várat magára, mert valahol elakadt a folyamat. Az egyik kiszemelt épület a Földváry tértől nem messze lévő négyemeletes, a másik pedig az Optofitnél egy tízemeletes panelház. A témájukat illetőleg még nincs lefektetve semmi végleges, de mindenképp kapcsolódnának a városhoz. Eddig Petőfi, a vasút, vagy Boldog Vácz Remete, a város feltételezett névadója merült fel ötletként. (Fotók: Neopaint
Works)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments